LeasePlan: Autobrief zorgt voor daling leasemarkt tot 10%

maandag 22 juni, 2015

Uit een peiling van LeasePlan Nederland onder 350 leaserijders blijkt dat 90% van de leaserijders de wijzigingen in het fiscaal beleid zien als een aanzienlijke lastenverzwaring. Veel leaserijders geven nu al aan actief te gaan zoeken naar alternatieven. De leasemaatschappij denkt dat de markt wel eens 8 tot 10% zal dalen als gevolg van de hogere bijtellingstarieven.

bijtelling_geld2Twee op de drie leaserijders vindt het bijtellingstarief van 22% (veel) te hoog, blijkt uit de peiling. Momenteel ligt de gemiddelde waarde van een leaseauto rond de dertigduizend euro. Bijna 50% van de leaserijders geeft aan vanaf 2017 een goedkopere auto te kiezen om de maandlasten laag te houden. Leaserijders denken door de hogere bijtelling bovendien na over alternatieven als elektrisch rijden (15%) of overwegen zelfs om volledig af te zien van een zakelijke leaseauto (10%).

De wijzigingen in het fiscale beleid hebben forse gevolgen voor de leasemarkt. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70% van de leaserijders zich bij het afsluiten van een nieuw contract laat leiden door de hoogte van de bijtelling. LeasePlan verwacht dan ook dat de zakelijke leasemarkt met circa 8 tot 10% zal dalen als gevolg van de hogere tarieven.

Private Lease

Overige uitkomsten: één op de tien leaserijders geeft aan private lease te overwegen. Naar verwachting zal het aantal particuliere leaseauto’s dit jaar verdubbelen van 15.000 naar 30.000 auto’s per jaar. Vanaf 2017 verwacht LeasePlan dat deze aantallen door het nieuwe fiscale regime verder omhoog schieten.

Overigens wordt de vereenvoudiging van het fiscale bijtellingsbeleid naar twee bijtellingscategorieën wel goed ontvangen door leaserijders. Ook LeasePlan ervaart deze ontwikkeling als positief. Het is een stap in de richting naar betalen naar gebruik, waar de leasemaatschappij al jaren voor pleit. Hoewel op dit vlak het Kabinet nu wel een kans heeft laten liggen, zegt een woordvoerder van LeasePlan. “Het invoeren van betalen naar gebruik zelf is nog een stap te ver, maar had wel meegenomen kunnen worden als vergezicht aan de horizon. Uit het onderzoek blijkt opvallend genoeg dat een meerderheid (53%) van de leaserijders inmiddels positief staat tegenover het invoeren van betalen naar (privé)gebruik. Dit zou ook in hun ogen leiden tot een meer realistische bijtelling.”

Categorie: Fiscaal
Labels: Autobrief 2, LeasePlan