VZR: zorgen over (toekomstige) stijgende bijtelling

woensdag 24 mei, 2023

Uit onderzoek van VZR komt naar voren dat zakelijke rijders zich in de toekomst (tot vijf jaar) het meeste zorgen maken over het verhogen van de bijtelling. Beperking in merk/model en verlaging van het budget maken de top 3 compleet.

Volkswagen Polo, in maart de meest populaire leaseauto, gevolgd door de Opel Karl en VW up!

Zo’n 42% van de ondervraagden maakt zich zorgen over het meer betalingen van bijtelling in de toekomst. Een auto maakt een belangrijk onderdeel uit van het dagelijks leven en kan niet zomaar aan de kant gezet worden als de kosten hiervoor omhoog gaan. Vorig jaar maakte 40% van de zakelijke rijders zich zorgen om de stijgende bijtelling.

Op de tweede plek van de ‘zorgenlijst’ staat een beperking in keuze van het merk/model. 24% van de ondervraagden vindt het belangrijk om zelf te kunnen kiezen in welk type auto de kilometers gereden worden. Dit percentage staat gelijk aan vorig jaar. De zorgen over verlaging van het budget zijn daarentegen afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dit jaar is dat 21% ten opzichte van 24%. Desondanks staat dit onderwerp wel op plek drie.

Zorgeloos door het leven

Andere noemenswaardige onderwerpen waar de zakelijke rijder zich zorgen over maakt zijn het waarborgen van privacy bij het uitlezen van gegevens over de auto en het rijgedrag (17%) en het niet toereikend zijn van de auto voor de persoonlijke situatie (17%). Beide percentages zijn met 2% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Wat opvalt is dat zakelijke rijders die bij een groot bedrijf werken (>500 medewerkers) zich meer zorgen maken over de leaseauto dan degene die bij een klein bedrijf (<50 medewerkers) werken. Gelukkig zijn er ook zakelijke rijders die zich geen zorgen maken, al is dit percentage wel met 5% gedaald. 27% van de zakelijke rijders gaat met betrekking tot de leaseauto zorgeloos door het leven.

Categorie: Fiscaal
Labels: VZR