AutoDisk: autoprijzen dalen met 7 procent in 2020

woensdag 24 juni, 2015

De belastingplannen van de Autobrief 2 zullen ervoor zorgen dat auto’s eerder in een hogere BPM staffel zullen komen. Tegelijkertijd gaan de CO2-grenzen omlaag wat ook tot hogere prijzen lijdt. Desondanks verwacht AutoDisk in 2020 een prijsdaling. Maar dan moet de vergroening wel doorgaan.

Alain Snel van AutoDisk

Alain Snel van AutoDisk

De nieuwe BPM tabellen bevatten elementen die in theorie een grote stijging van de BPM tot gevolg hebben als auto’s dezelfde CO2 uitstoot blijven genereren als nu, zegt Alain Snel, directeur van Automotive contentprovider AutoDisk. “Toen we begonnen met rekenen schrokken we behoorlijk van de prijsstijgingen die de nieuwe BPM berekening tot gevolg had. Er leek iets niet te kloppen in onze berekeningen dus ik ben gaan bellen met verschillende betrokkenen om onze berekeningen te toetsen”.

300 euro per gram

AutoDisk houdt in haar nieuwe berekeningen (het heeft daarvoor speciaal de website nieuweautoprijzen.nl aangepast) nu rekening met de Europese regelgeving dat stelt dat in 2020 nog eens 25% van de huidige CO2-uitstoot af moet. Verder heeft de staatssecretaris een verlaging van de tarieven met 12% toegezegd. Na overleg met automotive fiscalist Auto en Fiscus, de BOVAG en de VNA heeft AutoDisk daarom besloten om al deze aspecten in de berekening op te nemen.

Feit blijft dat als de vergroening niet doorzet, er een grote prijsstijging ontstaat. Auto’s die niet omlaag gaan in CO2-uitstoot zullen fors duurder worden. Dat geldt ook voor plug-ins met een uitstoot van boven de 50 gram. Alle extra uitstoot kost 300 euro per gram. “Dat tikt enorm aan, zeker als het een goedkopere auto betreft heeft dat een enorme invloed op de consumentenprijs”, aldus Snel.

Renault Clio

Een goed voorbeeld van welke kant het op gaat is de Renault Clio 1.5dCI. Deze auto gaat naar verwachting in prijs dalen van € 18.291,- naar € 17.389,- in 2020. Daarbij is uitgegaan van een daling van de CO2 uitstoot van ca. 25%, gerealiseerd in 2020. De bijtelling stijgt van 14% naar 22%.

Een ander voorbeeld van een plug-in hybride die juist duurder wordt is de Porsche Panamera waarbij de BPM stijgt van € 601,- nu naar € 4.312,- in de toekomst. Ook bij deze auto stijgt de bijtelling van 14% naar 22%.

Categorie: Fiscaal
Labels: Autobrief 2, AutoDisk