EV-accu’s krijgen minder vaak tweede leven

woensdag 11 oktober, 2023

Het aandeel aandrijfbatterijen uit elektrische auto’s dat voor een tweede leven in aanmerking komt, is vorig jaar meer dan gehalveerd, meldt ARN vandaag. Van de in totaal 112.617 kilogram aan batterijen die vorig jaar is ingezameld heeft 23% een tweede leven gekregen voor bijvoorbeeld energieopslag. Een jaar eerder lag dit percentage op 53%.

Volgens ARN zijn er een aantal oorzaken waarom het percentage second use afneemt. Zo worden lithium-ion autobatterijen vaker gerepareerd in plaats van volledig vervangen. Bij reparatie wordt alleen de slecht functionerende module in de batterij vervangen die vaak minder geschikt is voor second use. De levensduur van het batterijpakket wordt hiermee verlengd.

Ook gaan de batterijen blijkbaar langer mee dan verwacht. Het tonnage ingezamelde batterijen is nog altijd laag in verhouding tot het totaal aantal batterijen in het Nederlandse wagenpark. Naar verwachting zal het aantal ingezamelde batterijen over drie tot vijf jaar fors gaan toenemen wanneer de eerste bulk van aandrijfbatterijen uit elektrische auto’s aan het eind van zijn levensduur is.

Hergebruik van schaarse grondstoffen

ARN zamelt zowel lithium-ion startaccu’s als aandrijfbatterijen in en ondersteunt autodemontagebedrijven bij veilige demontage en transport. Batterijen die nog goed genoeg zijn, kunnen via een gespecialiseerd bedrijf een tweede leven krijgen. De andere batterijen gaan naar een recyclingbedrijf dat de schaarse grondstoffen zoals kobalt en nikkel terugwint. Op die manier komen de grondstoffen uit een afgedankte batterij beschikbaar voor gebruik in een nieuwe batterij.

In 2022 is 77% van de afgedankte aandrijfbatterijen gerecycled (in 2021: 47%) en 23% heeft een tweede leven gekregen (in 2021: 53%). De recycling van autobatterijen vindt plaats bij gespecialiseerde bedrijven in Europa. Second use van autobatterijen gebeurt bij bedrijven in Nederland.

Meer weten over de toekomst van autorecycling? Lees hier ons eerdere interview met Martijn Boelhouwer van ARN: Gaan leasemaatschappijen straks zelf auto’s recyclen?

Klik om de infographic (pdf) te opnenen

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Auto Recycling Nederland (ARN)