VZR wil bijtelling EV terug naar 4%

maandag 13 november, 2023

De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) roept het nieuwe Kabinet op om onmiddellijk actie te ondernemen door de bijtellingstarieven voor elektrische voertuigen te herzien en terug te brengen naar het niveau van 2018, ofwel 4 procent.

Dit zal, volgens VZR, niet alleen de verkoop van elektrische voertuigen stimuleren, maar ook bijdragen aan het behoud van Nederlands leidende positie in de transitie naar duurzame mobiliteit en het behalen van de gestelde CO2-doelstellingen.

Volgens VZR-voorzitter Jan van Delft heeft Nederland zich in de afgelopen jaren met trots gepositioneerd als een voorloper in de overgang naar elektrische mobiliteit. “Echter, sinds de verhoging van de bijtelling vanaf 2018, is de groei in de verkoop van elektrische voertuigen aanzienlijk afgenomen. De tijd om te handelen is nu. Het herinvoeren van de lage bijtelling is niet alleen een investering in een duurzame toekomst, maar ook een kans voor Nederland om de economie te stimuleren en het milieu te beschermen.”

Volgens Van Delft heeft de overheid sinds de verhoging van de bijtelling in 2018 aanzienlijke inkomsten gegenereerd. “Deze situatie heeft geleid tot een onbalans tussen de overheidsinkomsten en het stimuleren van elektrische mobiliteit.” Hij benadrukt dat een grotere verschuiving naar elektrische voertuigen essentieel is voor het behalen van de CO2-reductiedoelen

Categorie: Fiscaal
Labels: VZR