‘Betaalbaarheid zakelijke mobiliteit grootste zorg voor ondernemers’

maandag 20 november, 2023

Uit een mobiliteitsonderzoek van ANWB Zakelijk onder 497 ondernemers blijkt dat de betaalbaarheid van mobiliteit de grootste zorg is onder ondernemers. “Opvallend genoeg is er in de partijprogramma’s van de grotere partijen amper aandacht voor zakelijke mobiliteit”, aldus de ANWB.

Patrick van Weert, productmanager van de ANWB Zakelijk

In het mobiliteitsonderzoek – gedaan in oktober 2023 – geeft maar liefst zes op de tien van de ondervraagden aan bezorgd te zijn over de betaalbaarheid van mobiliteit. De voorgestelde wetswijzigingen en beleidsplannen brengen onvoorziene kosten en administratieve lasten met zich mee voor ondernemers. “Als we niet voorzichtig zijn, kunnen de kosten van mobiliteit voor ondernemers onhoudbaar worden”, zegt Patrick van Weert, productmanager van de ANWB Zakelijk.

Bovendien kan het een rem zetten op het enthousiasme voor bijvoorbeeld duurzame mobiliteitsoplossingen. “We verwachten voor 2024 dan bijvoorbeeld ook een enorme run op juist dieselbussen en niet elektrische bussen omdat dit het laatste jaar is waar de huidige voordelen voor de ondernemer gelden en ze gebruik kunnen maken van een overgangsregeling betreft zero emissie zones.”

Verhoging van de MRB

Van Weert noemt onder andere de rapportageplicht CO2-uitstoot voor grotere bedrijven, de regelgeving Zero-Emissiezones, de afschaffing BPM-Regeling voor Benzine- en Dieselauto’s, het bijtellingsvoordeel van EV’s dat verdwijnt en de verhoging van de MRB voor bestelwagens. Allemaal maatregelen die er de komende jaren zitten aan te komen. De ANWB noemt het opvallend is dat in de partijprogramma’s van de grotere partijen amper aandacht is voor zakelijke mobiliteit waarmee de zorgen van ondernemers verminderd kunnen worden.

Onlangs kwam er ook een oproep vanuit de Mobiliteitsalliantie, een verbond van bedrijven en organisaties uit de vervoersector. “Mobiliteit is van grote betekenis voor de welvaart en het welzijn van Nederland. Dat moet wel betaalbaar blijven”, zegt Marga de Jager, voorzitter van zowel de ANWB als de Mobiliteitsalliantie. “Als de verduurzaming van mobiliteit vrijwel volledig voor rekening van burgers en bedrijven komt, zal het draagvlak daarvoor snel afnemen.”

Categorie: Overheid / Politiek
Labels: ANWB