Ruim 5.600 privéauto’s in Nederland actief gedeeld

donderdag 21 december, 2023

Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat in Nederland zo’n 7.000 peer-to-peer (P2P)-deelauto’s te huur zijn. Bij deze vorm van autodelen verhuren particulieren hun auto via een online platform.

In 2022 werden 5.615 van de 7.000 P2P-deelauto’s minstens 1 keer verhuurd. Daarnaast staan er nog enkele tienduizenden auto’s geregistreerd als P2P-deelauto, maar deze waren in 2022 niet (meer) beschikbaar voor huurders. Van de actief gebruikte P2P-deelauto’s wordt 18% minstens 1 keer per 2 weken verhuurd en 50% minstens 1 keer per 2 maanden.

Van de P2P-voertuigen is 12,9% bestelwagen, en iets meer dan 10% is keyless (zonder sleutel te openen). Beide voertuigtypen worden vaak verhuurd in vergelijking met de rest van de P2P-autovloot, zo staat in de onderzoekspublicatie. Het aandeel elektrische en hybride voertuigen ligt met 8,7% in lijn met het aandeel dat dit voertuigtype heeft in de totale Nederlandse autovloot. Gemiddeld zijn P2P-deelauto’s iets ouder dan de gemiddelde auto in Nederland.

In vergelijking met B2C-huurders gebruiken P2P-huurders de deelauto minder vaak. Twee derde van de klanten gebruikt de deelauto 1 keer per jaar, en slechts 1% gebruikt de deelauto maandelijks. Bij twee derde van de boekingen gaat het om autohuur voor een dag, terwijl 10% van de boekingen een huurperiode van een halve week of meer betreft.

Klik hier om het onderzoek te downloaden

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: KiM