Per 2017 ook bestaande (25%) contracten naar 22% bijtelling

donderdag 9 juli, 2015

De vraag die veel berijders van een auto met 25% bijtelling bezighoudt, is of zij per 2017 ook een lagere bijtelling krijgen op hun huidige auto. Volgens AMD automotive fiscalisten gaat iedereen mee naar het lagere tarief van 22%. Ook al staat dat niet expliciet in de plannen.

rai_fiscaalVanaf 2017 zijn er nog maar twee bijtellingstarieven: voor volledig elektrische auto’s 4 procent en voor alle andere 22 procent. Voor plug-in hybrides is er een overgangsregeling. Al deze maatregelen staan in de zogenaamde Autobrief 2, die onlangs ook door de ministerraad is goedgekeurd. Maar in de plannen wordt met geen woord gerept over de ‘bestaande gevallen’ die in een auto rijden met 25% bijtelling. Gaan die allemaal mee naar het lage tarief per 1 januari 2017?

Volgens AMD automotive fiscalisten is dat laatste het geval. Een overgangsregeling voor deze groep is niet nodig. “Als het standaard wettelijke percentage verlaagd wordt naar 22%, gaat automatisch iedereen met 25% bijtelling mee naar dat nieuwe lagere tarief”, stelt AMD op hun website.

Voor degenen die eind 2016 nog een lager tarief dan 22% hebben op hun huidige auto, staat er wel een overgangsmaatregel in de wet. Daarmee wordt gegarandeerd dat de verlaging van de bijtelling geldt voor een maximale duur van 60 maanden na de eerste tenaamstelling. Staatssecretaris Wiebes heeft die ‘toezegging’ tijdens een interview met RTLZ onlangs benadrukt.

Categorie: Fiscaal
Labels: AMD Automotive fiscalisten, Autobrief 2