Nederlandse accu-start-up breidt fors uit

maandag 5 februari, 2024

NOWOS, gespecialiseerd in het repareren en hergebruiken van accu’s voor auto’s en fietsen, wil in Europa 20 nieuwe vestigingen openen in de komende vijf jaar. Alleen al om het snelgroeiende aanbod van gebruikte lithium-ionbatterijen aan te kunnen.

Prins Doornekamp (r) heeft voormalig Swapfiets-CEO Steven Uitentuis aangetrokken als COO van NOWOS

Zo moet er dit jaar nog een vestiging komen in Duitsland en volgend jaar in Italië en Spanje. De jaren erop in Denemarken, Oostenrijk, Polen, Roemenië en Griekenland. Met het oog daarop is het NOWOS op zoek naar nieuwe investeerders. Daarnaast wil het Nederlandse bedrijf, dat onder andere de auto-industrie en fleetowners als klant heeft, zogeheten BESS (Battery Energy Storage System) ontwikkelen en produceren op basis van second-life cellen. Daarvan worden energieopslagfaciliteiten gemaakt, om bijvoorbeeld industrieterreinen van energie te kunnen voorzien.

‘Right to Repair’

NOWOS heeft momenteel drie operationele reparatiefabrieken in Nederland, Frankrijk en Engeland. Volgens NOWOS-CEO en oprichter Prins Doornekamp groeit het bedrijf de komende jaren mee met de mobiliteits-, industrie- en energieopslagmarkten, waarin veel lithium-ion batterijen worden verkocht. “We willen inspelen op de wereldwijde overgang naar een circulaire economie en bijdragen aan het European Green Pact. Tevens gaat er vanaf 2027 wetgeving met betrekking tot het ‘Right to Repair’ van kracht, waardoor onze oplossingen in de gehele EU noodzakelijk worden.”

Volgens het bedrijf kan inmiddels zo’n 93% van alle ingeleverde defecte batterijen gerepareerd worden. Repareren is niet alleen duurzamer, het is ook veel goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe accu. “Op die manier maken wij de business case van de circulaire economie voor b2b-partners winstgevend.”

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: NOWOS