Normleasebedrag bij ABNAMRO inzet cao-onderhandeling

maandag 5 februari, 2024

Bij ABNAMRO zijn de huidige ‘krappe’ normleasebedragen van de (elektrische) auto’s van de zaak onderdeel van de cao-onderhandelingen, schrijft vakbond De Unie. De maandelijkse financiële impact op het huishoudboekje blijkt groot.

Een poll waar honderden werknemers met een leaseauto op hebben gereageerd, wijst uit dat het huidige normleasebedrag niet meer volstaat bij ABNAMRO. Elektrische auto’s zijn nu eenmaal duurder in leasewaarde dan vergelijkbare fossiele-brandstofauto’s. Dit betekent dat werknemers netto meer zijn gaan betalen voor de auto. “En dat steekt, want jullie hebben in bijna alle gevallen die auto gewoon nodig voor je werk”, aldus De Unie.

Tegelijkertijd blijkt uit de poll dat de auto-van-de-zaak een belangrijke arbeidsvoorwaarde is. Ook al omdat de maandelijkse financiële impact op het huishoudboekje groot is. Op ruime afstand volgen het persoonlijk ontwikkelbudget en de thuiswerkregelingen, twee andere secundaire arbeidsvoorwaarden bij ABNAMRO.

Laden schiet tekort, in snelheid en aanbod

Er blijkt overigens ook een gevoel van willekeur te heersen bij de werknemers als het gaat om wie wel of niet in aanmerking lijkt te komen voor de autoregeling. De 15.000 kilometergrens lijkt interpretabel voor managers. De vakantieauto als onderdeel van de regeling krijgt veel kritiek. Je betaalt, ook als je er geen gebruik van maakt. Collega’s die geen gebruik meer willen/mogen maken van de regeling, stappen massaal over op fossiel. Daarbij schiet laden bij kantoren tekort, in snelheid en aanbod.

ABNAMRO was een van de eerste grootbanken die in 2019 overging op alleen maar elektrische leaseauto’s. De huidige cao bij ABNAMRO loopt af op 1 juli 2024, onderhandelingen zijn afgelopen 29 januari gestart.

Categorie: Autoregeling
Labels: ABNAMRO