Motorrijtuigenbelasting in bijna alle provincies omhoog

donderdag 8 februari, 2024

Niet alleen de provincies maar ook het Rijk verhogen het tarief van de Motorrijtuigenbelasting (MRB). Alleen Groningen en Drenthe verhogen de zogenaamde opcententarieven niet.

Klik om te vergroten

Het Rijk verwacht in 2024 ruim 4,9 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting te ontvangen, ongeveer 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Het wegenbelastingtarief, exclusief opcenten (de extra provinciale component van de motorrijtuigenbelasting), is met ongeveer 10 procent gestegen. De provincies verwachten bijna 1,9 miljard aan wegenbelasting te gaan incasseren, 4,2 procent meer dan in 2023.

De verhoging van de opcenten is het grootst in Noord-Holland, van 67,9 procent naar 77,4 procent. Ondanks deze verhoging hanteert Noord-Holland nog steeds het laagste opcententarief van alle provincies. Zuid-Holland hanteert met 98,7 procent het hoogste tarief.

Klik om te vergroten

Ook al stijgen in de inkomsten van Rijk en provincies, belastingmaatregelen, zoals de (gedeeltelijke) vrijstelling van deels of volledig elektrische voertuigen, hebben een remmend effect op de verwachte opbrengsten, schrijft het CBS.

Categorie: Fiscaal
Labels: CBS