Stedin wil laden van de EV uit de avondpiek

dinsdag 27 februari, 2024

Netbeheerder Stedin roept mensen op om zuiniger met energie om te gaan om vooral de avondpiek, tussen 16.00 en 21.00, te ontlasten. Met name de laadpaal zorgt voor veel problemen.

Van alle capaciteit die Stedin tot 2030 op het net bijbouwt, gaat in sommige stedelijke gebieden 20% op aan het gebruik van laadpalen in de straat. Door te stoppen met laden in de avondpiek komt extra ruimte op het net beschikbaar. Voor iedere laadpaal die in de avondpiek uitstaat, kan Stedin grofweg één nieuwbouwwoning extra aansluiten. Dit kan uiteindelijk oplopen tot extra ruimte voor de bouw van 45.000 woningen in een hele provincie.

Het laden van auto’s rond etenstijd is bovendien lang niet voor iedereen nodig, stelt de netbeheerder. Dat kan ook op andere momenten op de dag, bijvoorbeeld als er veel zonnestroom voorhanden is of ’s nachts als het rustiger op het net is.

Stedin doet daarom een beroep op gemeenten, provincies en laadpaalexploitanten om te zorgen dat het mijden van de avondpiek de norm wordt voor laadpalen. Ook start het een bewustwordingscampagne voor consumenten.

Volgens CEO Koen Bogers trekt Stedin alles uit de kast om het elektriciteitsnet uit te breiden. “Tot 2030 investeren we zeker € 8 miljard. Maar daarmee komen we er niet. Met name in de avondpiek, tussen 16.00 en 21.00 uur, en op zonnige voorjaars- en zomerdagen barst het net uit z’n voegen. Dit wordt een steeds groter maatschappelijk probleem.”

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: Stedin