Ondernemers ‘opmerkelijk’ positief over deelmobiliteit

dinsdag 16 april, 2024

Meer dan acht op de tien ondernemers (82%) verwacht over te stappen van het bezitten naar het delen van vervoersmiddelen, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van ANWB Zakelijk naar deelmobiliteit. Dat is een forse toename vergeleken met vorig jaar.

Vorig jaar gaf slechts twee op de drie ondernemers (66%) aan een overstap naar deelmobiliteit te verwachtten. Het grootste deel van de ondernemers (25%) dat verwacht vervoersmiddelen te gaan delen in plaats van te bezitten, ziet dat op korte termijn gebeuren. Zij verwachten binnen drie tot vijf jaar de overstap te maken naar deelmobiliteit. Het gebruiken in plaats van bezitten gaat over alle vervoersmiddelen die organisaties gebruiken zoals auto’s, maar ook fietsen, scooters en bakfietsen.

“De enthousiaste reactie van ondernemers op de verwachting dat in de toekomst het delen van voertuigen zal toenemen, heeft ons best verrast,” zegt Patrick van Weert, Product Manager bij ANWB Zakelijk. “Hoewel ondernemers traditioneel erg gehecht zijn aan hun eigen voertuig, openen zij hun ogen voor de mogelijkheden van gedeeld vervoer. Dit wordt mede gedreven door snel stijgende kosten van het bezitten van een auto of bestelbus, de parkeerproblemen en toenemende verkeersdruk in de binnensteden, wat hen stimuleert om alternatieve vervoerswijzen te overwegen.”

De opmars van het delen van voertuigen is ook in de praktijk te zien, een trend die door deelautoaanbieders wordt bevestigd. Op dit moment zijn volgens MyWheels, 20 procent van de ritten voor zakelijke doeleinden en zal dit percentage gestaag groeien.

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: ANWB