“Alle seinen op groen voor deelauto”

vrijdag 11 september, 2015

De deelautomarkt is nog volop zoekende, mondjesmaat gaan fleetowners ermee aan de slag. Maar alle seinen staan op groen, betoogt Cees Klaassen van deelconcept Share2Use tijdens de Fleet Lounge gisterenmiddag. Standaard zullen over enkele jaren auto’s af-fabriek worden afgeleverd met deeltechniek. “Het potentieel is enorm”.

Cees Klaassen van Share2Use

Cees Klaassen van Share2Use

Klaassen, als oud autoverhuurman (Budget), presenteerde die dag cijfers over bezettingsgraad en besparingspotentieel van het zakelijke (lease)wagenpark bezien vanuit de ogen van een autoverhuurder. Die laatste verdient zijn geld nu eenmaal met een hoge bezettingsgraad van de auto’s. Een auto kost per jaar de werkgever zo’n 18.000 euro, becijferde Klaassen die dat getal weer baseert op berekeningen van Workaway/Achmea. Daar zitten alle kosten in: van leasebedragen tot en met parkeerkosten. Een park van 400 auto’s kost jaarlijks dus dik 7 miljoen euro. “Gemiddeld doen deze auto’s 3 uur per dag dienst. Als je die bezetting omhoog schroeft naar een uur extra per dag, bespaar je al 1,7 miljoen euro op jaarbasis”, aldus Klaassen.

Benzineslurpers

In totaal zijn er in Nederland zo’n 1 miljoen auto’s die gemiddeld slechts 3 uur per dag worden gebruikt. Het potentieel is dus enorm. Bovendien is volgens Klaassen de tijd voor delen rijp: nog nooit waren de kosten voor mobiliteit zo hoog, neemt de verstedelijking de laatste jaren fors toe en heeft de publieke opinie zich inmiddels gekeerd tegen ‘benzineslurpers’. Klaassen: “Daarnaast worden de voorwaarden voor het opzetten van deelprogramma’s steeds beter: de techniek is er klaar voor en er komen steeds meer concepten die de support regelen. Ik durf te voorspellen dat over 3 tot 5 jaar auto’s af-fabriek worden afgeleverd met deeltechniek. Het gaat er vervolgens om welk platform je er aan wilt hangen”.

Dat de deelauto nog niet gemeengoed is, heeft volgens Klaassen vooral met perceptie te maken. Er is gedragsverandering nodig. Maar hij waarschuwt fleetowners tegelijkertijd niet zelf voor autoverhuurder te spelen. “Het is geen eenvoudig spelletje. Succes staat en valt met een goed concept en een netwerk van bijvoorbeeld servicepartners. Maar als het sentiment in de markt eenmaal om is, dan zul je zien dat de acceptatie enorm snel gaat.”

Share2Use was een van de partijen die voor de zomer de zogenaamde Green Deal Autodelen tekende. De ambitie: 100.000 deelauto’s in 2018.

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: Fleet Event, Share2Use