VWE: plug-in blijft populair bij zakelijke rijder

vrijdag 11 september, 2015

Bijna driekwart van de zakelijke auto’s (72%) zal per 2016 in een hogere bijtellingscategorie terechtkomen als de nieuwe belastingmaatregelen (Autobrief 2) ongewijzigd de Kamer(s) zullen passeren, berekent VWE. Tegelijkertijd constateert VWE dat de plug-in hybride, ondanks de lastenverzwaring die dit jaar al is doorgevoerd, populair blijft.

Klik op de afbeelding om het te vergroten

Klik op de afbeelding om het te vergroten

VWE voerde een analyse uit over alle in 2015 (januari t/m augustus) nieuw verkochte auto’s, waarbij is gekeken naar CO2 uitstoot en bijtelling. De helft van alle zakelijk verkochte auto’s valt  in de 20% bijtellingscategorie. Slechts 1,2% van de zakelijk verkochte auto’s is nu een puur elektrische auto.

De zakelijke rijder geeft echter veelal de voorkeur aan een plug-in hybride. Ondanks de al hogere bijtelling voor deze auto’s (vanaf januari 2015) was in de eerste acht maanden van dit jaar 7,5% van de zakelijke verkochte auto’s een plug-in hybride. Het gemak en de zekerheid dat een auto na een korte stop bij een tankstation weer honderden kilometers verder kan rijden weegt kennelijk zwaarder dan de lagere bijtelling voor een puur elektrische auto, schrijft VWE.

4.000 Plug-in hybride Golfs

Het verschil in populariteit tussen plug-in hybrides en puur elektrische auto’s wordt goed geïllustreerd door de verkopen van de Volkswagen Golf. Deze is sinds enige tijd verkrijgbaar in puur elektrische vorm of als plug-in hybride, naast de conventionele versies uiteraard. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er slechts 38 elektrische Golfs verkocht in ons land. Tegelijkertijd zijn er meer dan 4.000 plug-in hybride Golfs verkocht; meer dan de helft van alle verkochte Golfs. Op elke elektrische Golf worden er dus meer dan 100 plug-ins verkocht, ondanks de hogere bijtelling.

Klik hier voor meer cijfers

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Autobrief 2, VWE