Douane kiest voor waterstof Hyundai ix35

dinsdag 10 november, 2015

Hyundai zegt zijn veertiende Hyundai ix35 Fuel Cell verkocht te hebben . De auto wordt ingezet door de douane die daarmee een eerste waterstofauto opneemt in haar wagenpark.

Hyundai_douaneEerder kochten Rijkswaterstaat, TU Delft, Air Liquide, Linde Gas, de Rotterdamse Mobiliteit Centrale (taxi) en de gemeente Arnhem een IX35 Fuel Cell. Begin dit jaar werd de prijs van de waterstofauto flink verlaagd; kostte de auto nog eerst ruim een ton, nu staat die 55.000,- euro (excl. BTW) in de prijslijst. De auto is voor iedereen te koop.

In tegenstelling tot ‘gewone’ elektrische auto’s heeft de Hyundai een bereik van 600 km. De tank is bovendien in 3 minuten gevuld. Probleem is natuurlijk nog het wel erg magere aanbod van waterstofstations. Al moet daar de komende jaren verandeering in komen. Behalve in Rhoon, nabij Rotterdam, en Helmond (autocampus) zijn waterstoftankstations gepland in Amsterdam, Arnhem en Delft. Ook zijn er initiatieven voor de aanleg van stations in Eindhoven, Zwolle en Oude Tonge. In 2020 moeten er uiteindelijk twintig waterstoftankstations in Nederland in gebruik zijn.

Overigens zegt Toyota goede zaken te doen met haar brandstofwagen, de Mirai. Maar dan wel in Japan, waar het alle verkoopverwachtingen heeft overtroffen. Op 400 orders werd dit jaar gerekend, het zijn er volgens Toyota nu al meer dan 1.500. Toyota gaat de brandstofcelauto al aan klanten in Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië leveren. In deze landen is de infrastructuur voor waterstofauto’s verder ontwikkeld dan in Nederland. Wanneer de Mirai in Nederland leverbaar is, is dan ook nog niet bekend.

Categorie: Omslagpunt / brandstof
Labels: Hyundai, Toyota