Proef met e-carsharing in Limburg wordt uitgebreid

donderdag 12 november, 2015

De proef met elektrische deelauto’s (eCARSHARE) die in het najaar 2014 van start ging in Limburg, wordt verlengd. Daarvoor komt 180.000 euro aan provinciale subsidie beschikbaar. Het publiek-private autodeelproject krijgt steeds meer deelnemers en nieuwe projecten dienen zich aan.

Momenteel doen zo’n 20 elektrische Nissan Leafs dienst als deelauto voor het project. De gemeente Sittard-Geleen is afnemer, maar ook Hogeschool Zuyd en Zuyderland en de Provincie Limburg. In totaal zijn het zo’n 250 werknemers. Het initiatief wil doorgroeien naar 50 auto’s.

eCARSHARE_leafeCARSHARE is een van de 25 EV-proefprojecten georganiseerd door Stichting Limburg Elektrisch (SLE) voor Limburgse organisaties. In totaal hebben zo’n 1000 mensen hierdoor ervaring kunnen opdoen met elektrische voertuigen voor woon-werk en werk-werk verkeer. Verder ondersteunt de stichting het implementeren van e-mobiliteit binnen Limburgse organisaties en stelt zij daarbij een kilometerincentive ter beschikking voor e-voertuigen die gebruikt worden voor woon-werk en zakelijke kilometers – op voorwaarde dat een brandstofauto wordt vervangen.

Volgens wethouder Duurzaamheid Ruud Guyt van Sittard-Geleen stijgt het aantal deelnemers en daarmee ook het aantal gereden duurzame kilometers. “Minder vervoerskosten betekent voor bedrijven en burgers ook meer economische ruimte voor andere bestedingen.”

‘E-car hub’

Via een app/website is te zien welke auto van eCARSHARE het dichtst bij staat en of deze nog gereserveerd kan worden. Na reservering kan de bestuurder de portieren openen met een smartcard of smartphone om vervolgens te rijden. De auto’s komen in de buurt van de deelnemende organisaties te staan in een zogenaamde ‘e-car hub’. Deze plek is toegankelijk voor de deelnemende bedrijven en inwoners. Het is tevens het start- en eindpunt van de e-deelauto, waar deze ook kan worden opgeladen.

De komende maand start Sting Limburg Elektrisch met een nieuw mobiliteitstraject onder andere gericht op het veranderen van mobiliteitsgedrag. Edward Bongers van SLE: “Die gedragsverandering begint met het uitproberen van nieuwe mogelijkheden. Hiermee doorbreken we de vanzelfsprekendheid om altijd maar in je eigen auto te stappen om ergens te komen ongeacht de afstand en de mogelijke alternatieven. Elektrische deelauto’s en e-bikes bieden een in de praktijk bewezen alternatief voor woon-werk en zakelijke ritten. De gebruiksvriendelijke software die op je smartphone draait is eigenlijk de spil in het systeem, omdat je de smartphone niet alleen gebruikt voor het reserveren van een voertuig maar ook de fysieke sleutel wordt van de eCARSHARE auto.”

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: eCARSHARE, Stichting Limburg Elektrisch