15 gemeenten Utrecht in Vehicle-to-Grid systeem

vrijdag 27 november, 2015

Duizend zogenaamde ‘Smart Solar Charging’-laadpunten moeten er in de regio Utrecht de komende jaren bijkomen, net als duizend elektrische deelauto’s en tienduizend gekoppelde zonnepanelen. Onder die ambitie zetten wethouders uit vijftien gemeenten uit de regio Utrecht vandaag hun handtekening.

Een elektrische auto kan laden én ontladen aan de slimme laadpaal in de Utrechtse wijk Lombok. (FOTO: © Oscar Timmers)

Een elektrische auto kan laden én ontladen aan de slimme laadpaal in de
Utrechtse wijk Lombok. (FOTO: © Oscar Timmers)

De Utrechtse wijk Lombok had afgelopen juni de wereldprimeur met de eerste ‘Vehicle-to-Grid’ laadpaal. Een slimme laadpaal voor alle elektrische auto’s die uit zon opgewekte elektriciteit zowel kunnen laden als opslaan voor later gebruik.

Dat systeem moet nu uitgebreid worden. Want slimme laadnetten zijn een onmisbaar onderdeel in de woonomgeving van de toekomst, zegt de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. “Het Rijk wil ruimte bieden, zodat dit soort experimenten kunnen groeien. Om grote aantallen elektrische auto’s te kunnen laden, is de komende jaren alleen al in Nederland een verzwaring van het stroomnet nodig die 40 tot 60 miljard euro gaat kosten.’’

Vehicle-to-Grid is een initiatief van onder andere de gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin, GE Benelux, Vidyn, Economic Board Utrecht en LomboXnet.

Nissan partner

De 15 gemeenten mikken eveneens om duizend elektrische deelauto’s en tienduizend gekoppelde zonnepanelen te realiseren.

Opschaling naar een regionaal energiesysteem moet ook kansen bieden voor extra werkgelegenheid. Zo voorspelt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) 10.000 banen in 2020 en 50.000 banen in 2030 dankzij elektrische auto’s. Daarnaast zorgen proeftuinen zoals in Utrecht voor het aantrekken van wereldbedrijven naar Nederland. Zo heeft GE vanwege het project in Utrecht besloten haar divisie laadinfrastructuur in Nederland te behouden en werd Nissan partner in het project. 

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: GE, Nissan