Vereniging Elektrisch Rijden (VER) naar 1500 leden

donderdag 21 januari, 2016

Een ledenwerfactie van de Vereniging Elektrisch Rijden (VER) heeft in één maand tijd bijna twee keer zoveel leden opgeleverd, de stand staat nu op 1500. Het doel is 10.000 leden. De VER zet zich vooral in voor het stimuleren van elektrisch rijden voor particulieren.

ver_logoVER-onderzoek van Maurice De Hond eind vorig jaar wees uit dat 51% van de Nederlanders serieus de aanschaf van een elektrische auto overweegt als ‘gewone’ auto. Als die tenminste net zoveel kost als die ‘gewone’ auto. Zonder aankoopstimulering is nog maar 30% van de Nederlanders geïnteresseerd.

Eind december vorig jaar heeft de Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, een brief aan de 2e kamer gestuurd naar aanleiding van de Motie Groot over het stimuleren van elektrisch rijden voor particulieren. VER-voorzitter Eric Beers: “Er is veel te doen, maar de belangrijkste maatregel blijft een aankoopstimulering voor de particulier. Consumenten kopen geen EV omdat bij  aanschaf het prijsverschil tussen een benzine- en elektrische auto nu nog gewoon te groot is”.

Duitse minister

In buurlanden België en Duitsland staat stimulering van EV ook hoog op de agenda. De Vlaamse regering heeft eerder deze maand definitief groen licht gegeven voor de premie bij de aankoop van een elektrische wagen. De maximumpremie van 5.000 euro is er voor een auto tot 31.000 euro en loopt af tot een premie van 2.500 euro voor een wagen van meer dan 61.000 euro. De komende jaren worden de bedragen afgebouwd, tot maximum 2.000 euro in 2019. In 2020 wordt de premie weer afgeschaft. De tegemoetkoming is er enkel voor natuurlijke personen, die er bovendien slechts eenmaal gebruik van kunnen maken. Bedrijven komen niet in aanmerking.

De Duitse minister van Economie heeft onlangs een stimuleringsprogramma van 2 miljard euro voor elektrische mobiliteit aangekondigd. Al zijn de plannen nog niet concreet. Onlangs is wel in Engeland een bijdrage van ongeveer 7.500 euro beschikbaar gesteld aan EV-kopers en in Noorwegen hoef je geen btw te betalen bij aanschaf van een EV.

Beers: “Voor een fractie van de ondersteuning in de zakelijke markt kunnen we dus succesvol zijn in de particuliere markt. Deze bijdrage is ook alleen maar voor de komende 3 jaar, want in 2018 komt de volgende generatie auto’s op de markt die deze support niet meer nodig heeft”

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Vereniging Elektrische Rijders (VER)