1 miljoen bonus voor zuinige buschauffeurs

dinsdag 26 januari, 2016

Busvervoerder Connexxion heeft in 2015 4,3 miljoen liter brandstof bespaard door het programma Rij Wijzer. Daarin worden chauffeurs beloond als ze hun rijstijl aanpassen. In totaal werd er bijna 1 miljoen euro aan chauffeurs uitgekeerd, een kwart van de besparing.

Buschauffeurs beloond voor goed rijgedrag

Buschauffeurs beloond voor goed rijgedrag

Rij Wijzer werd twee jaar geleden als pilot bij Connexxion ingevoerd. De doelstelling van het programma is om door de rijstijl aan te passen het milieu te ontlasten. Maar het gaat niet alleen om brandstofbesparing. De rijstijl zorgt ook voor meer comfort voor de passagier, er wordt minder schade gereden en de bussen rijden beter op tijd.

Ook het aantal bekeuringen is fors gedaald, zegt programmaleider André Gelens van Rij Wijzer. Dat bewijst dat een bewustere rijstijl ook leidt tot rustiger rijden. Dan zou je misschien denken dat de bussen dan minder op tijd rijden, maar het tegendeel is waar. Ook de punctualiteit is verbeterd. Het mes snijdt dus aan twee kanten.’ De CO2 uitstoot van de bussen is door Rij Wijzer ook met 3% per kilometer gedaald.

Per jaar gaat er 45 miljoen liter brandstof bij Connexxion openbaar vervoer doorheen. Rij Wijzer heeft als doel om jaarlijks minimaal 10% brandstof te besparen. Na de pilot wordt 2015 gezien als eerste echte meetjaar. In dat jaar is in totaal al 8,8% brandstof bespaard.

Categorie: Verkeersveiligheid / Training
Labels: Connexxion