Keurmerk Private Lease van start, met BKR toetsing

maandag 1 februari, 2016

Het langverwachte keurmerk Private Lease is vandaag gepresenteerd. Het is een initiatief van de VNA en Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) die nauw hebben samengewerkt met diverse consumentenvertegenwoordigers. Voorwaarde voor het keurmerk is onder meer dat de leasemaatschappij een BKR-toetsing uitvoert.

Sandra de Jong van de Consumentenbond en Arnold Koopmans van Stichting Keurmerk Private Lease

Sandra de Jong van de Consumentenbond en Arnold Koopmans van Stichting Keurmerk Private Lease

Van de regels die in het keurmerk worden gehanteerd, is 80% een uitwerking op basis van bestaande wet- en regelgeving ter bescherming van de consument, zegt Arnold Koopmans, woordvoerder van de Stichting Keurmerk Private Lease. “De overige 20% is vooral gebaseerd op voorwaarden die de Consumentenbond, AFM en ACM hebben ingebracht. Bovendien keek de SER mee bij de ontwikkeling. Vooral inmenging van Autoriteit Consument en Markt was belangrijk, zij waarschuwde begin januari van dit jaar zelfs tegen wildgroei van keurmerken. Het resultaat is dat het Keurmerk Private Lease de toets der kritiek moeiteloos doorstaat. En dus ook als volwaardig keurmerk erkend wordt door diverse autoriteiten.”

Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet de aanbieder aan criteria voldoen zowel ten aanzien van het product als in de processen. De aanbieder wordt door een onafhankelijke specialist geaudit en alleen bij een positieve uitkomst wordt het keurmerk verleend.  Deze audit wordt bovendien jaarlijks herhaald. Zo’n 30 leaseaanbieders mogen vanaf de startdatum van het keurmerk, 1 februari 2016, het nieuwe Keurmerk Private Lease voeren. De verwachting is dat er de komende maanden nog tientallen zullen volgen.

BKR-toetsing

Volgens Koopmans is het keurmerk zeker geen lege huls. Het garandeert volgens hem de consument transparante en uniforme voorwaarden zonder verrassende kleine lettertjes of onrealistische clausules. Ook het risico van het aangaan van een verplichting met een te hoge financiële last wordt door het keurmerk voorkomen. Koopmans: “Voorwaarde om het keurmerk te verkrijgen is onder meer dat de leasemaatschappij een BKR-toetsing uitvoert alvorens met de consument een leaseovereenkomst aan te gaan.”

Die BKR-toets lijkt misschien een drempel voor zowel de consument als de leasemaatschappij, maar voor beide is de zekerheid die een BKR-toetsing oplevert van groot belang, benadrukt Koopmans. “Dat zoiets niet overbodig is, blijkt uit de cijfers van BKR: één op de drie huishoudens in Nederland heeft betalingsachterstand en één op de zes huishoudens heeft problematische schulden (Bron Panteia, monitor betalingsachterstanden 2014).”

36.000 contracten

Richting de consument gaat het keurmerk zich presenteren met een herkenbaar logo dat uiteraard alleen gebruikt mag worden door aanbieders die het keurmerk hebben. De nieuwe website http://www.keurmerkprivatelease.nl/ is er op gericht om de consument te informeren waar hij op moet letten, waarom het keurmerk belangrijk is en om te laten zien welke aanbieders het keurmerk mogen voeren.

Het Keurmerk Private Lease wordt uitgegeven door de Stichting Keurmerk Private Lease, een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) en Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). De stichting is onafhankelijk, heeft een eigen bestuur en heeft geen winstoogmerk

Private lease voor particulieren heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Van 17.000 private leasecontracten eind 2014 naar 36.000 contracten eind 2015: een verdubbeling ten opzichte van 2014.

Categorie: Private lease / Privélease
Labels: VNA