VZR: Keurmerk Private Lease is waterig compromis

woensdag 3 februari, 2016

De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) uit stevige kritiek op het maandag gelanceerde Keurmerk Private Lease, het initiatief van onder andere VNA. Het Keurmerk zou een waterig compromis zijn die vooral de belangen dient van de leasebranche en niet de berijder/consument.

Het keurmerk Private Lease OK versus Keurmerk Private Lease

Het keurmerk Private Lease OK versus Keurmerk Private Lease

VZR heeft sinds vorig jaar september het eigen keurmerk Private Lease OK. De verschillen met het eergisteren gelanceerde keurmerk Private Lease zijn aanzienlijk, zegt VZR-voorzitter Jan van Delft. “Daar waar wij de belangen van zakelijke rijders voorop stellen, laat het Keurmerk Private Lease heel veel over aan de leasemaatschappijen. We maken ons met name zorgen over de mogelijkheden van leasemaatschappijen om kostenverhogingen door te voeren in de eerste maanden van het contract. De kostencomponenten rente en afschrijving worden bijvoorbeeld niet afgedekt in de algemene voorwaarden.”

Later zal VZR met een officiële reactie komen op het concurrerende Keurmerk Private Lease.

Afkoopsommen

Een van de architecten van het keurmerk Private Lease OK, Roel Hindriks van Lease Consult, laat zich eveneens kritisch uit over het nieuwe keurmerk. Ook hij ziet in de algemene voorwaarden veel ruimte voor aanbieders om ‘hun verdienmodellen te blijven voortzetten’. “Nergens wordt een inspannings-, uitleg- of kwaliteitsverplichting van de lessor genoemd. Ook voor afkoopsommen worden geen concrete maxima gesteld. En zo zijn er nog veel punten die om opheldering vragen. Natuurlijk zijn er ook wel enkele positieve aspecten te noemen, met name die waartoe de wet (voor consumenten) toch al toe verplicht.”

Overigens heeft Hindriks ook al aanvullende voorwaarden van enkele leasemaatschappijen bekeken die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Daar zijn enkele positieve bevindingen uit voortgekomen. “Dat maakt ook meteen duidelijk dat private lease niet aan onderlinge verscheidenheid heeft ingeboet. Het mag dan wel één naam en één keurmerk zijn, maar het heeft meerdere voorwaarden, uitvoeringen en kwaliteitsniveaus.”

Later meer reacties van de verschillende partijen betrokken bij het Keurmerk Private Lease

Categorie: Private lease / Privélease
Labels: Lease Consult, VZR