Leidt een kastje in de auto tot Big Brother-achtige praktijken?

donderdag 4 februari, 2016

De komst van een blackbox in de auto stuit vaak op weerstand bij werknemers. Leidt een kastje in de auto tot Big Brother-achtige praktijken? De vooroordelen zijn hardnekkig, merkte men bij Fleetmatics. Daarom is er nu een e-book met heldere uitleg en ‘veel gestelde vragen’.

fleetmatics_ebookVoor bedrijven die gebruikmaken van een fleetmanagementsysteem, zoals bijvoorbeeld Fleetmatics REVEAL, zijn de voordelen op  het gebied van onder andere brandstofbesparing, veiligheid en onderhoud al snel duidelijk. Maar daar gaat soms een traject aan vooraf, schetst Jan Willem Doornbos van Fleetmatics. Men is beducht voor de privacy. “Terwijl Fleetmatics beschikt over het  Keurmerk RitRegistratieSystemen. Dat houdt onder andere  in dat het systeem onderscheid maakt tussen privé- en zakelijke kilometers, en dat bestuurders de mogelijkheid hebben om privégegevens af te schermen.”

Volgens Doornbos gebruiken veel werkgevers de inzichten die een fleetmanagementsysteem biedt in eerste instantie ook niet om te letten op ongewenst rijgedrag, maar juist om positieve rijstijlen te benadrukken. Met het organiseren van een maandelijkse competitie om wie er het zuinigst rijdt bijvoorbeeld. “Door te kiezen voor zo’n positieve benadering krijgt u werknemers veel sneller enthousiast voor een GPS-voertuigvolgsysteem.”

Op de website van Fleetmatics is nu de e-book ‘Aan de slag met GPS-tracking – hoe u uw personeel aan boord krijgt’ te downloaden.

Categorie: Blackbox / Telematica
Labels: Fleetmatics, Verizon Connect