Alle Mercedes-modellen straks ook met elektrische aandrijving

dinsdag 14 juni, 2016

Daimler gaat de komende twee jaar meer dan 7 miljard euro investeren in ‘groene’ technologie. Alle smarts krijgen een volledig elektrische versie en de eerste brandstofcel met plug-in technologie gaat in serieproductie. Bovendien ontwikkelt het bedrijf een eigen voertuigarchitectuur voor elektrische auto’s met accu’s.

De nieuwe elektrische voertuigarchitectuur van Daimler

De nieuwe elektrische voertuigarchitectuur van Daimler

Na de onlangs gepresenteerde nieuwe generatie dieselmotoren, volgt in 2017 een nieuwe familie benzinemotoren voorzien van een partikelfilter. Op hetzelfde moment wordt de 48-Volt stroomvoorziening geïntroduceerd en worden startgeneratoren een standaarduitrusting. Daarmee zijn brandstofbesparingen mogelijk, die voorheen alleen aan hoogspanningshybridetechniek voorbehouden waren, aldus Mercedes.

Nog dit jaar verschijnen de hybride GLC Coupé 350 e 4MATIC en de E 350. In 2017 komt de S 500 e als plug-in variant.

Vervolgens komt de Mercedes-Benz GLC F-CELL met plug-in brandstofceltechnologie in 2017. Het is Mercedes gelukt om een compact brandstofcelsysteem te ontwikkelen dat past in een conventioneel motorcompartiment. De brandstofcelauto’s krijgt eveneens een grote lithium-ion-accu. Met ongeveer 9 kWh dient de accu als aanvullende energiebron voor de elektromotor en kan ook extern opgeladen worden door middel van plug-in techniek. De GLC F-CELL komt daarmee op een gemiddelde actieradius van 500 kilometer in de NEDC.

Daimler kiest bij de ontwikkeling van de toekomstige mobiliteit bewust niet voor één soort aandrijflijn, maar voor een co-existentie van verschillende technieken. Volgens prof. dr. Thomas Weber, bestuurslid van Daimler AG, hebben alle genoemde aandrijflijnen – benzine, diesel, plug-in hybrid, elektrisch en waterstof – in de toekomst hun bestaansrecht en kansen.

Nog dit decennium moet de eerste volledig elektrische auto volgens de nieuwe ‘modeloverspannende’ elektrische voertuigarchitectuur op de markt komen. Op termijn moeten alle Mercedes-modellen ook een elektrische variant krijgen. Maar eerst komt de nieuwe elektrische smart op de markt. Op de Autosalon in Parijs in september zal die worden onthuld. Niet alleen de fortwo maar ook de forfour krijgt een elektrische aandrijving.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Mercedes