Elektrische deel-taxi’s: voor wie geen haast heeft

vrijdag 17 juni, 2016

Zo’n 20 elektrische auto’s rijden er in Amsterdam sinds begin dit jaar rond van Abel, de nieuwe taxidienst van Transdev Nederland, het moederbedrijf van Veolia en Connexxion. De taxi’s zijn uitsluitend te bestellen via een app en een traject wordt goedkoper voor passagiers die weinig haast hebben en de rit willen delen.

Het bedrijf krijgt van Transdev minimaal één jaar de tijd om zich te bewijzen als nieuw vervoersconcept. Het bijzondere van de taxi-app is dat je een stoel kunt reserveren in de taxi. Voor de meest flexibele klant wordt een ritje daardoor tot 60% goedkoper dan een normale taxi, rekent Abel voor.

abel_connexxionEen passagier van Abel betaalt 2,50 euro opstapkosten, daarna 1 tot 2 euro per kilometer, afhankelijk van hoe snel en met hoeveel personen hij of zij op zijn eindbestemming wil zijn. Een ritje van Leidseplein naar Schiphol kan in het meest gunstige geval voor één persoon 17,50 euro, voor twee wordt het 19,38. Wie de hele auto wil reserveren, betaalt 21,88 euro.

Bij die goedkoopste prijs hoort een marge in rijtijd van maximaal een half uur. Er wordt altijd een maximale aankomsttijd getoond voordat een klant de rit bestelt. De dienst werkt on-demand, waarbij een taxi binnen korte tijd beschikbaar is.

Abel-oprichter David Baars: “We verdienen pas als we de rit kunnen combineren. Maar dat risico ligt volledig bij Abel. De klant krijgt van tevoren een ritprijs in de app te zien. Als hij de rit bestelt, betaalt hij gegarandeerd die lage prijs. Ongeacht de uiteindelijke ritduur of het aantal passagiers. De klant ziet zijn aankomsttijd tijdens de rit in de app. En we zorgen dat we altijd binnen de marge blijven van de ETA die van tevoren is aangegeven.”

Na Amsterdam en Schiphol is Abel sinds kort ook beschikbaar in Amstelveen en Ouderkerk.

Categorie: Taxidiensten
Labels: Abel, Connexxion, Transdev