Autodelen opnieuw fors in belangstelling gestegen

woensdag 8 oktober, 2014

Nederland telt zo’n 110.000 autodelers. Het deelautopark is zo’n 11.200 auto’s groot. Geen enorme aantallen, maar de groei zit er goed in (113 procent tov 2013). Bovendien is het imago van autodelen goed: ruim 70% van de Nederlanders is bekend met het fenomeen, een op de vijf staat er open voor.

Het een en ander blijkt uit onderzoeken van CROW-KpVV (voorheen Kennisplatform Verkeer en Vervoer) en TNS-NIPO. Die laatste partij heeft het onderzoek ‘Autodelen: wordt de markt volwassen?’ begin oktober uitgebracht.

autodelen_tnsnipoWat betreft de aanbieders: SnappCar, een online community voor het huren of verhuren van particuliere auto’s, is het meest gegroeid en heeft het grootste aanbod: 64 procent van alle deelauto’s. GreenWheels, aanbieder van deelauto’s die 24 uur per dag beschikbaar zijn, is het bekendst. Hun deelauto’s worden ook het vaakst verhuurd. De derde aanbieder is MyWheels, die beide vormen van autodelen aanbiedt.

38 gebruikers per deelauto

Per klassieke deelauto zijn er 15 tot 18 gebruikers. Bij peer-2-peer carsharing (SnappCar en MyWheels) zijn er 7 gebruikers per deelauto. Bij OneWay carsharing zijn er 38 gebruikers per deelauto. De frequentie waarmee gebruikers een auto gebruiken, zal sterk wisselen per aanbieder.

De helft van de autodelers heeft een eigen auto in bezit. Deze groep kiest bewust voor de deelauto, waarbij ze ook direct de kosten van het gebruik zien. Zoals Paul Wessels van Mobility Mixx onlangs al stelde op TrendsinAutoleasing: deze groep maakt ook meer gebruik van het openbaar vervoer en de fiets. “Veel autokilometers in het woon-werkverkeer zouden kunnen worden vervangen door OV-kilometers als werkgevers vaker één of meer zakelijke deelauto’s zouden aanbieden”, aldus Wessels.

Early adopters

In het onderzoek is ook een profiel opgesteld van de autodeler. Volgens de onderzoekers gaat het om een select gezelschap van early adopters. Vaak zijn het starters in stedelijke gebieden. Ze zijn ten opzichte van de gemiddelde Nederlander vaker hoog opgeleid, autoloos en zijn alleenstaand of hebben een gezin met jonge kinderen.

Meer weten over zakelijk autodelen? Lees ons eerdere artikel De onstuitbare opmars van de zakelijke deelauto.

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: Greenwheels, Mobility Mixx, MyWheels, Snappcar