Autofabrikanten gezamenlijk in laadpalen

dinsdag 29 november, 2016

Een joint venture tussen de autofabrikanten BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en Volkswagen Group gaat laadstations langs belangrijke snelwegen in Europa neerzetten. De ‘ongekende’ samenwerking moet een fors merk-onafhankelijke (snel)laadinfrastructuur opleveren.

laadpaal_autofabrikantIn de plannen moeten zo’n 400 ultrasnelle laadstations gerealiseerd worden met vermogensniveaus tot 350 kW om de laadtijd aanzienlijk te verminderen. Met de bouw ervan moet volgend jaar worden begonnen, tegen 2020 moeten er in totaal 1000 stations zijn aangelegd. Laden moet uiteindelijk net zo gemakkelijk worden als tanken.

Het netwerk wordt gebaseerd op de Combined Charging System (CCS) standaard geschikt voor alle bestaande en huidige elektrische voertuigen. Volgens de autofabrikanten is een dergelijk netwerk nodig zodat het brede publiek elektrische auto’s kan gaan omarmen.

Volgens BMW’s voorzitter van de Raad van Bestuur, Harald Krüger, is de samenwerking een mijlpaal en nodig om elektrische mobiliteit op de kaart te zetten. Bij Daimler AG benadrukt men dat er voor elektrische mobiliteit twee zaken nodig zijn: goede en betrouwbare elektrische auto’s en een goede laadinfrastructuur. Aan beiden wordt dus gewerkt.

De vier founding partners van het project roepen andere fabrikanten op zich aan te sluiten. De coöperatie staat ook open voor lokale partners. Hoeveel geld er gemoeid is, wordt niet bekend gemaakt. Alleen dat het om ‘substantiële’ investeringen gaat.

De joint venture moet nog goedkeuring krijgen van diverse instanties.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: BMW, Daimler, Ford, Volkswagen