Fors stijgende bestelwagenverkoop geen invloed op leaseregistraties

donderdag 15 december, 2016

Tot november van dit jaar werden er bijna 61.000 nieuwe bestelwagens verkocht, een toename van zo’n 23% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar deze stijging heeft nauwelijks invloed op het aantal leaseregistraties, want 70% van de LCV’s wordt uit eigen middelen gefinancierd.

Fleet Profile heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar wagenparken met 5+ lichte bedrijfswagens (LCV) in de mid- en grootzakelijke markt in Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op ruim 3.000 interviews binnen de TOP 15.000 organisaties in Nederland.

fp_grijs1

Klik om te vergroten

In Nederland zijn er ruim 900.000 lichte bedrijfswagens geregistreerd. De zakelijke eindgebruikersmarkt voor lichte bedrijfswagens heeft een aandeel van ruim 46% met een totaal van bijna 419.000 voertuigen. Ongeveer 70% van het aantal lichte bedrijfswagens in de zakelijke markt wordt uit eigen middelen gefinancierd. “De stijging van het aantal nieuwverkopen heeft daardoor nauwelijks invloed op het aantal leaseregistraties en kan dus in dat opzicht de dalende lijn in registraties niet compenseren”, aldus Rob Groenen van Fleet Profile.

In de bouw rijden veruit de meeste LCV’s rond, bijna 27.000. Zakelijke dienstverleners hebben in totaal een park van ruim 18.000 bestelwagens rondrijden, gevolgd door de IT en Telecomsector met ruim 11.000 LCV’s.

Wat merken betreft, kleine fleetowners hebben veelal een éénmerkenbeleid, maar ook de grote jongens hebben in 49% van de gevallen de voorkeur voor één merk. Volkswagen blijkt populair bij zowel grote als kleine fleetowners, gevolgd door Mercedes.

fp_grijs2

fp_grijs3

fp_grijs4

fp_grijs5

fp_grijs6

fp_grijs7

Financiering van het wagenpark

 

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Smart Profile / Fleet Profile