Brede mobiliteitsalliantie presenteert anti-file manifest

vrijdag 16 december, 2016

Een coalitie van zeven partijen uit de Nederlandse autowereld presenteert vandaag haar wensen richting de politiek. Naast jaarlijks 1 miljard euro wil de alliantie onder andere een aparte minister die de regie over de mobiliteit krijgt.

vooruitVerder staat op de wensenlijst: nieuwe technologie inzetten om mensen en goederen slimmer te laten reizen, renovatie van het fiscale stelsel, goede verbindingen in en tussen de steden en de wensen en eisen van de reiziger/gebruiker van de infrastructuur centraal stellen.

Het gehele pakket moet de groeiende mobiliteit kunnen opvangen. Ter illustratie: de vertraging op de weg is nu al fors, maar neemt tot 2021 toe met 38%. Het aantal reizigerskilometers per trein nam de afgelopen tien jaar, ondanks de crisis, met meer dan 20% toe en het OV-gebruik in de steden steeg ieder jaar met 5%.

Mobiliteit moet en kan anders, dat is de kernboodschap van deze Mobiliteitsalliantie, bestaande uit NS, RAI Vereniging, Transport en Logistiek Nederland (TLN), ANWB, stadsvervoerders GVB, RET en HTM, de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) en KNV. Het moet slimmer, eerlijker, flexibeler, groener en veiliger. “De komst van een nieuw kabinet is een uitgelezen moment om deze vraagstukken onder de aandacht van de politiek te brengen. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt en de mobiliteitsalliantie wil daarbij graag een gesprekspartner zijn”.

Download hier het gezamenlijk opgesteld manifest.

Categorie: Overheid / Politiek
Labels: ANWB, NS, RAI Vereniging, TLN