ACM start onderzoek naar sjoemelsoftware van Volkswagen

maandag 19 december, 2016

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of Volkswagen door het gebruik van aangepaste software bij dieselauto’s de consumentenregels heeft overtreden. De Consumentenbond, die een compensatieregeling wil, had om dit onderzoek gevraagd.

uitlaatIn Nederland zijn 160.000 auto’s verkocht waarin software was geïnstalleerd die emissietests kon manipuleren, zo heeft Volkswagen verklaard. De Consumentenbond vraagt in een handhavingsverzoek aan de ACM om te onderzoeken of deze consumenten zijn misleid bij de aankoop van een auto. De ACM geeft dus nu gehoor aan het handhavingsverzoek.

De ACM gaat onderzoeken of er sprake is van een overtreding van consumentenwetgeving, zoals de Wet Oneerlijke Handelspraktijken (OHP). Naar verwachting wordt het onderzoek in de eerste helft van 2017 afgerond.

De overtreding van consumentenregels kan Volkswagen een boete van maximaal 450.000 euro per overtreding kosten, liet een woordvoerster van de ACM aan Nu.nl weten. Daarnaast kan een uitspraak van de toezichthouder helpen bij schadeclaims die gedupeerde autobezitters willen indienen bij Volkswagen.

Volgens de Consumentenbond heeft Volkswagen zich schuldig gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken door doelbewust de uitstootgegevens van zijn dieselauto’s te manipuleren. Een (koop)overeenkomst die tot stand is gekomen als gevolg van een OHP is vernietigbaar. “Met een uitspraak van de ACM krijgen we wellicht Volkswagen weer aan tafel om te praten over een compensatieregeling voor Europese consumenten”, aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

De autofabrikant schikte in de Verenigde Staten voor miljarden met de overheid en consumenten, maar houdt tot op heden vol dat het in Europa geen regels heeft overtreden.

Categorie: Overheid / Politiek
Labels: Sjoemelsoftware, Volkswagen