BOVAG wil herinvoering bedrijfsfietsenregeling

dinsdag 14 februari, 2017

Een ‘fiets van de zaak’ concurreert sinds de afschaffing van de bedrijfsfietsenregeling in 2015 met het personeelsfeest en het kerstpakket. Het staat daardoor niet meer op het netvlies van werkgevers en werknemers. Dat moet anders, aldus de oproep van de BOVAG aan een nieuw kabinet.

fietsDe verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is sinds 2007 met 30 procent afgenomen van 1,4 miljoen stuks tot minder dan een miljoen in 2015. Terwijl de problemen met bereikbaarheid, luchtkwaliteit en volksgezondheid almaar prominenter zijn geworden. De oplossing ligt volgens BOVAG in herinvoering van de succesvolle bedrijfsfietsenregeling en het fiscaal aantrekkelijker maken van fietsgebruik voor woon-werkverkeer.

Dat laatste was ook inzet van de Green Deal ‘Fiets in het woon-werkverkeer’ uit 2012, ondertekend door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Maar op 1 januari 2015 werd er door de minister van Financiën een streep door gezet. De fiets valt voortaan onder de werkkostenregeling, net als personeelsfeesten en kerstpakketten. BOVAG pleit ervoor dat een nieuw kabinet de bedrijfsfietsenregeling in ere herstelt en werkgerelateerd gebruik van een (elektrische) fiets als alternatief voor de auto fiscaal beloont, bijvoorbeeld in de sfeer van de bijtelling.

Eerder deed ook al RAI Vereniging een oproep voor aantrekkelijkere fietsregels. Want nu kost bijvoorbeeld een speed pedelec van 3.500 euro de werknemer evenveel bijtelling als een elektrische auto van 40.000 euro.

Een leasemaatschappij die zich al jaren hard maakt voor de leasefiets, is Friesland Lease. Fietslease zal uiteindelijk bij de Friese leasemaatschappij in omvang groter worden dan autolease, voorspelt het bedrijf in een eerder interview met TrendsinAutoleasing

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: BOVAG, Fiets van de zaak, leasefiets