Monsterverbond moet bijtellingsplan Wiebes nu echt van tafel krijgen

maandag 3 november, 2014

Wederom een nieuw alternatief bijtellingsplan van VNA, BOVAG en RAI Vereniging. Maar nu krijgt het steun van maatschappelijk organisaties zoals VNO-NCW, MKB-Nederland, ANWB, Natuur & Milieu en Milieudefensie. Dit monsterverbond moet het plan-Wiebes definitief van tafel krijgen.

In het nieuwe alternatief moet de fiscale ruimte tussen plug-in-hybrides en conventionele auto’s groter worden door de beoogde 18 procent-bijtellingscategorie te laten vervallen, waarmee ‘ongewenste marktverstoring’ wordt voorkomen.

bijtelling2016_alternatief

“Kern van ons alternatief voor de nota van wijziging is dat de auto’s met een CO2-uitstoot van 80 t/m 106 g/km 20% bijtelling gaan betalen in plaats van 25%. De zakelijke rijder voor wie een stekkerhybride (van 14%) geen goede keuze zou zijn en/of niet binnen zijn bereik ligt, moet namelijk een handelingsperspectief worden geboden om een andere zuinige auto te rijden zonder dat hij daarvoor in de bijtelling de hoofdprijs betaalt. Dat is de enige manier om grote marktverstoringen te voorkomen”, aldus de kernboodschap van de brief zoals die naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Ook zouden volledig elektrische auto’s helemaal vrijgesteld moeten worden van de motorrijtuigenbelasting. De plug-ins moeten volgens het alternatieve plan voor de helft worden belast.

Categorie: Fiscaal
Labels: Autobrief 2