Werkgever verliest geschil over gepimpte leaseauto

maandag 27 februari, 2017

Een geschil over accessoires op een leaseauto die volgens de werkgever ‘over de top’ zouden zijn, is onlangs in hoger beroep door de werknemer gewonnen. De werkgever eiste het bedrag van de accessoires terug.

Het geschil begon toen het arbeidscontract van de werknemer, een bedrijfsleider in dienst van een bouwmaterialenonderneming, werd ontbonden. Een jaar daarvoor had de bedrijfsleider zelf een nieuwe leaseauto uitgezocht, een Mazda CX-5, met ruim 10.000 euro aan accessoires. Het totale budget bleef echter onder de door het bedrijf vastgestelde norm, waardoor de werkgever niet aan de bel trok.

Na het beëindigen van het arbeidscontract stelde de werkgever dat hij benadeeld was door al die accessoires. Daartoe hoorde onder andere een compleet nieuwe geluidsinstallatie met navigatie omdat het standaard systeem in de ogen van de bedrijfsleider niet voldeed. Volgens de werkgever had de man voor iedere afzonderlijke optie toestemming moeten vragen. De werknemer ging ervan uit dat die een volmacht had en als de totaalprijs maar onder het budget zou vallen er niets aan de hand zou zijn.

Eigen risico

Dat laatste werd dus door zowel de kantonrechter als later in hoger beroep bekrachtigd. Ook al voerde de werkgever op dat de bedrijfsleider de extra kosten slinks onder het aankoopbedrag van de auto heeft laten vallen en niet als specificatie.

De laatste tijd zijn er nogal wat uitspraken geweest van rechters in het voordeel van leaserijders. Zo mag de boete voor het inleveren van de leaseauto niet integraal worden doorberekend aan de werknemer. Ook het eigen risico bij schade blijft een heet hangijzer. Onlangs riepen partijen op te komen tot ‘een nieuwe balans’ in autoregelingen.

Categorie: Autoregeling