Bloeiende leasebranche moet eindejaarsdip opvangen

maandag 19 juni, 2017

Met de (particuliere) autoverkoop gaat het crescendo (+19,9 procent), de leasemarkt doet daar nog een schepje bovenop: het aantal leaseregistraties groeide dit jaar al met 45,4 procent. Maar die groei is nodig om de verwachte eindejaarsdip op te vangen, stelt Vereniging Zakelijke Rijders (VZR).

Vooral vorige maand mei ging het hard met de leaseregistraties. Waarbij de nieuwe Ford Fiesta de absolute zakelijke-winnaar is. Het aantal nieuwe leaseregistraties komt tot juni uit op 55.471 auto’s, aldus berekeningen van Aumacon. Waarbij niet alle private leaseauto’s zijn meegeteld, de belangrijkste groeimotor van de branche. Een private leaseauto wordt namelijk niet door elke leasemaatschappij op dezelfde manier geregistreerd. Sommige auto’s staan op naam van leasemaatschappijen en sommige op naam van de berijder zelf. “Als we alle private leaseregistraties mee zouden kunnen tellen, dan komt de markt waarschijnlijk boven de 50% uit”, aldus VZR.

Ander opmerkelijk verschil met voorgaande jaren: de grotere leaseauto is weer terug in de top 15. zoals de Hyundai Tucson, Volkswagen Tiguan en Volvo V90. Kleinere modellen zijn vaak private leaseauto’s, voorloopauto’s of poolauto’s.

Eveneens anders dan voorgaande jaren: het gebrek aan een eindejaarsprint veroorzaakt door wijzigingen in de bijtelling. Daarom zal de registratie-animo van leasemaatschappijen tegen het einde van het jaar afnemen. Leasebedrijven houden sowieso niet erg van eindejaarsregistraties, stelde Aumacon al eerder. Liever noteert men nieuwe auto’s aan het begin van een nieuw jaar opdat er een ‘vers’ bouwjaar op het kenteken verschijnt wat de restwaarde ten goede zou komen. Die ‘goede traditie’ kan nu weer in ere worden hersteld.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Aumacon, VZR