Leaserijder betaalt fors teveel aan afkoopsom

dinsdag 8 augustus, 2017

Volgens Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) kost de gemiddelde afkoopsom van een leasecontract de leaserijder 11.000 euro. Dat is vaak meer dan het dubbele dan de daadwerkelijke kosten, aldus de eigen berekeningen van VZR.

Met name tijdens de vakantie wordt de beslissing genomen om uit te kijken naar een nieuwe werkgever. Als de leaseauto vervolgens niet mee kan worden genomen naar de nieuwe werkgever en het contract loopt nog, beginnen de problemen, weet VZR. Gemiddeld blijkt de afkoopsom 11.000 euro te zijn, terwijl dat volgens berekeningen van de vereniging eigenlijk 4.991 euro moet zijn.

Het VZR-onderzoek is vanaf begin 2017 gehouden onder de 25.000 leden. Een enkeling heeft zelfs een afkoopsom van 25.000 euro moeten betalen, terwijl de daadwerkelijke kosten, volgens de eigen berekeningen van VZR, ‘slechts’ 7,288 euro bedroeg.

Vorig jaar besloot de rechter al paal en perk te stellen aan de hoogte van de afkoopsom. Deze uitspraak, ook wel het VZR-arrest genoemd, geeft de vereniging steun in de rug bij zaken die het voert in opdracht van leaserijders. De club heeft naar eigen zeggen honderden zakelijke rijders geholpen bij de onderhandeling met hun werkgever wat ze duizenden euro’s heeft bespaard. VZR heeft voor haar leden een gratis afkoopsomberekeningen en werkt op een no-cure-no-pay basis als er een zaak moet worden gevoerd.

Categorie: Autoregeling
Labels: VZR