PostNL heeft helft van wagenpark op groengas rijden

donderdag 21 september, 2017

PostNL startte drie jaar geleden een vernieuwingsproject van het wagenpark. Aflopende leasecontracten met vervuilende dieselmotoren werden vervangen door schone groengas (CNG) varianten. Inmiddels rijdt de helft van de 700 voertuigen op CNG.

Vanaf 2025 in 25 Nederlandse binnensteden uitstootvrij post bezorgen. Dat is de ambitie die PostNL heeft uitgesproken. Sinds 2014 vervangt PostNL daarom verlopen leasecontracten van dieselwagens door contracten van groengasauto’s (CNG). Voorwaarde die PostNL had gesteld was dat chauffeurs binnen een acceptabele afstand van het sorteer-/distributiecentrum moesten kunnen tanken.

De postorganisatie is een partnership aangegaan met PitPoint, leverancier van Groengas. Daarmee is een goed bereikbaar tankinfrastructuur opgezet. “De nieuwe auto’s zijn in het gebruik niet duurder dan de oude leaseauto’s en uit gesprekken met de chauffeurs blijkt dat ze vooral een stuk stiller zijn”, aldus Lucia Smit-Kleiman, als coördinator Fleetmanagement verantwoordelijk voor de inkoop en het beheer van voertuigen binnen PostNL. Maar zij benadrukt dat het voertuig een middel is en dit moet passen tussen de andere bedrijfsprocessen. “Dit heeft niet alleen betrekking op specificaties, maar ook op welke route de bezorger rijdt, het laadvolume, de actieradius en allerlei arbo-voorwaarden.”

Volgens Smit-Kleiman wordt het voor de postbezorger steeds makkelijker om met de huidige middelen in te spelen op trends op het gebied van schone energie. Ontwikkelingen op het gebied van schone energie hebben immers de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Niet alleen groengas, maar bijvoorbeeld ook het rijden op waterstof en elektrisch vervoer hebben behoorlijke sprongen gemaakt. PostNL is niet alleen het wagenpark aan het vergroenen, het uitstootvrije beleid is van toepassing op het hele proces van bezorging. Zo liggen er sinds kort zonnepanelen op de daken van pakkettensorteercentra en worden er steeds vaker elektrische scooters en (bak)fietsen ingezet bij de bezorging.

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: Groengas, PitPoint, PostNL