70 procent van werkgevers omarmt volledig elektrische auto

dinsdag 3 oktober, 2017

Bij 70% van de onderzochte bedrijven is de keuze voor een volledig elektrische auto in de autoregeling toegestaan, blijkt uit het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2017. Volgens de VNA biedt private lease kansen om de elektrische auto onder particulieren populair te maken.

Aan een zakelijke, elektrische auto zijn doorgaans nog wel voorwaarden verbonden. Zo moeten er voldoende laadmogelijkheden zijn: thuis en op kantoor. Er geldt soms een maximaal jaarkilometrage of er wordt een bepaalde actieradius vereist. Het uitdijende aanbod van ev’s zal de interesse alleen maar verder aanwakkeren, aldus het NZO.

VNA, als partner van het NZO, ziet een stevige opmars van de elektrische auto onder zakelijke leaserijders. “In 2016 had nog slechts 7% van de zakelijke rijders belangstelling voor elektrisch rijden. Dit jaar is dat aantal gestegen naar 13%”, aldus Renate Hemerik van de VNA.

Ook zónder financiële prikkel

Opvallend is dat bestuurders die nu al een auto met lage bijtelling rijden (0, 4 of 7%), een bovengemiddelde interesse hebben om in de toekomst elektrisch te rijden. Bijna de helft geeft de voorkeur aan een elektrische auto. Het lijkt erop dat positieve ervaringen een belangrijke aanjager zijn om opnieuw een elektrische auto voor de deur te zetten. Met een bijtelling van 4% krijgen zakelijke automobilisten natuurlijk ook een impuls om de keuze voor elektrisch te maken. Hemerik: “Een schone en zuinige auto blijkt echter ook zónder financiële prikkel steeds belangrijker bij de keuze voor een nieuwe leaseauto.”

Niet alleen onder werknemers is de EV populair, ook bedrijven en leasemaatschappijen ondernemen stappen om volledig over te gaan op elektrisch. “En er zullen meer werkgevers volgen”, denkt Hemerik. “Dat is goed nieuws. Ook voor het totale autopark van Nederland: leaseauto’s zijn zuiniger en uitgerust met nieuwe, milieuvriendelijke technieken. Na enkele jaren vinden deze zuinige en schone auto’s hun weg naar de tweedehandsmarkt. Daarnaast biedt private lease consumenten de kans om ook elektrisch te gaan rijden, maar dan zonder de risico’s die je wel hebt als je zelf een elektrische auto aanschaft.”

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Nationaal Zakenauto Onderzoek, NZO, VNA