Pilot om leaserijders op de fiets te krijgen

vrijdag 6 oktober, 2017

Zo’n 100 leaserijders in Nijmegen en Arnhem doen mee aan een onderzoekspilot van Pon-dochter Next Urban Mobility. Met connected fietsen en auto’s wordt in eerste instantie het verplaatsingsgedrag in kaart gebracht. Doel: gerichte financiële prikkels ontwikkelen om fietsgebruik te stimuleren.

De onlangs speciaal als zakelijke elektrische deelfiets ontwikkelde e-bike

Over het algemeen is de leaserijder een notoire autorijder, die nagenoeg geen gebruik maakt van andere verplaatsingsmogelijkheden. Door de keuze voor de fiets te belonen met een lagere fiscale bijtelling, wordt het voor de leaserijder aantrekkelijk gemaakt om te gaan fietsen. Dat is althans de gedachte achter de pilot in Arnhem/Nijmegen.

In eerste instantie wordt er zoveel mogelijk data verzameld. Door het inzetten van zowel connected auto’s en fietsen als de daaraan gekoppelde software, is het mogelijk om het verplaatsingsgedrag van zowel de leaseauto als de fiets te volgen. Met zo’n ‘waterdichte registratie’ kunnen gerichte financiële prikkers worden gegeven om het gebruik van de fiets te stimuleren.

Als de pilot werkt, moet het aanbod op grotere schaal worden uitgerold. In de pilot moet wel duidelijk worden dat er gedragsverandering plaatsvindt en dat het registratiesysteem goed werkt.

Next Urban Mobility bedenkt, ontwikkelt en implementeert mobiliteitsoplossingen voor de stad van morgen. Het werkt aan Mobility as a Service (Maas) oplossingen. Het bedrijf is onderdeel van Pon, net als mobiliteitsdochters Mind, Shuttle en Greenwheels.

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: Next Urban Mobility