Smartphonegebruik achter het stuur verontrust werkgevers

dinsdag 14 november, 2017

Bijna tweederde van de senior managers binnen de Nederlandse bedrijven is bang dat hun werknemers hun mobiele telefoon gebruiken om te appen en internetten terwijl ze een zakelijk rit maken. Dat blijkt uit onderzoek van TomTom Telematics.

Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat bijna de helft (49 procent) van de bedrijven nog geen stappen ondernomen heeft – in de vorm van begeleiding, opleiding en/of training – om te voorkomen dat werknemers hun mobiele telefoon gebruiken achter het stuur. Dit terwijl Justitie het voornemen heeft om het gebruik van smartphones achter het stuur zwaarder te bestraffen.

Het onderzoek van TomTom Telematics laat tevens zien dat 74 procent van de organisaties handsfree bellen nog steeds toestaat, terwijl uit onderzoek blijkt dat dit net zoveel afleidt als handheld bellen. Volgens TomTom kan slimme technologie zoals voertuigtelematica hierin een rolspelen. “Voertuigtelematica stelt bedrijven namelijk in staat om het rijgedrag van de medewerkers op de weg te monitoren en te sturen. Rijstijldata kan worden gekoppeld aan smartphone-data zodat bedrijven beter inzicht krijgen in het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur door hun werknemers en de invloed daarvan op hun rijprestaties.”

In de markt zijn er inmiddels meerdere systemen die smartphonegebruik aan banden leggen. Dit jaar gingen onder andere Canon en Yor24 en Noordlease een samenwerking aan met SafeDrivepod.

Categorie: Technologie / Innovatie
Labels: SafeDrivePod, TomTom Telematics