Wagenpark PwC moet over acht jaar CO2-neutraal

zaterdag 18 november, 2017

Met onder andere een bonussysteem en naheffingen voor leaserijders wil het accountantskantoor PwC in 2025 de gehele vloot van 3100 leaseauto’s CO2 neutraal hebben. Het volgt daarmee andere werkgevers met eenzelfde ambitie.

Van de 3100 leaseauto’s bij PwC rijdt nu ruim dertien procent volledig of deels op elektriciteit. In 2014 was dat nog geen procent. Van de auto’s die nu in bestelling zijn, is 44 procent volledig elektrisch. ‘De vraag naar elektrische auto’s neemt dus fors toe, mede door de stimuleringsmaatregelen die PwC heeft genomen’, zegt bestuurslid Michael de Ridder van PwC.

Om de doelstelling te halen kunnen elk jaar honderd PwC’ers hun auto met fossiele brandstof boetevrij inruilen voor een volledig elektrische auto. Daarnaast hanteert PwC een bonussysteem waardoor volledig elektrische auto’s aantrekkelijker worden om te leasen.

Naheffing

PwC’ers met een leaseauto die op benzine of diesel rijdt, krijgen elk jaar bovendien een nacalculatie. De gereden kilometers worden dan afgezet tegen het nettobrandstofverbruik. Als daaruit volgt dat de berijder niet zuinig genoeg heeft gereden, krijgt hij of zij een naheffing. Rijders van hybride modellen krijgen een beperkte brandstofvergoeding, zodat zij worden gestimuleerd zoveel mogelijk op elektriciteit te rijden. Als zij dat te weinig doen, ontvangen ze ook een naheffing.

Overige maatregelen zijn: een maximaal CO2-emissieniveau voor nieuwe leaseauto’s, een preferred supplier-contracten met elektrische taxi’s voor de kantoren in Amsterdam en Rotterdam, het stimuleren van treinreizen voor korte afstanden (ipv vliegen), het opzetten van een carpool-app in samenwerking met Toogether en een uitbreiding van het netwerk van laadpalen op de verschillende kantoorlocaties.

De afgelopen maanden maakten een keur van bedrijven bekend volledig over te gaan op elektrische voertuigen, zoals Stedin, LeasePlan, Essent en RoyalHaskoningDHV. In het onlangs gepresenteerde Nationale Zakenauto Onderzoek wordt de populariteit van EV’s bij bedrijven nog eens onderstreept. De populariteit van EV zorgt bij leaserijders ook uitstelgedrag bij het uitkiezen van een nieuwe leaseauto omdat ze liever één of twee jaar willen wachten op een breder aanbod van elektrische auto’s, stelde XLLease onlangs vast.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: PWC