RAI: verdubbeling verkopen elektrische auto’s in 2018

vrijdag 24 november, 2017

RAI Vereniging voorspelt dat de nieuwverkoop van volledig elektrische auto’s in 2018 verdubbelt ten opzichte van dit jaar. Komend jaar worden naar schatting 15.000 nieuwe vol elektrische auto’s verkocht, bijna 4 procent van het totaal (430.000).

Dit jaar zullen zal naar verwachting de teller blijven steken op circa 7.000 elektrische auto’s. Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck wordt elektrisch rijden interessanter voor een grotere groep zakelijke autorijders vanwege een breder aanbod van modellen met een grotere actieradius (tegen 4% bijtelling). De particulier zal vooralsnog niet aanhaken vanwege de (hoge) kosten van de auto’s.

Van Eijck benadrukt dat deze groei echter alleen kan doorzetten als komende jaren flink wordt geïnvesteerd in uitbreiding en opwaardering van het laadnetwerk. “Er moet voldoende capaciteit op het stroomnetwerk zijn als in de toekomst honderdduizenden auto’s tegelijk aan de laadpaal gaan. Bovendien worden accu’s steeds groter en duurt laden daardoor langer, tenzij het laadnetwerk wordt aangepast. Dit zijn essentiële randvoorwaarden voor een succesvolle overgang naar een volledig elektrisch wagenpark.”

De plug-in hybride heeft in de verkoopcijfers afgedaan: werden er inde hoogtij dagen nog 40.000 van verkocht (0% bijtelling), dit jaar ligt dat vooralsnog op 668. De markt voor hybrides zonder stekker vertoont daarentegen een meer normale ontwikkeling. Tussen 2015 en 2017 werden van januari tot november 11.535, 9.749 en 14.908 nieuwe hybrides geregistreerd.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: RAI Vereniging