Blockchain: elektrische auto contractloos en pasloos opladen

vrijdag 1 december, 2017

Voor het eerst is er in Nederland een elektrische auto opgeladen en direct betaald met een app op blockchaintechnologie. Deze technologie maakt het mogelijk om contractloos en pasloos de elektrische auto te laden.

Nu is er nog een pas nodig om een auto te laden bij een laadpaal. Op basis van het afgenomen aantal kilowatturen wordt er vervolgens een factuur gestuurd door de serviceprovider naar de gebruiker of leasemaatschappij.

Als onderdeel van een Europese estafette-tour ‘Oslo2Rome’ laadde het Nederlandse team met de ‘e-mobility wallet’ op een laadpaal op het testplein van ElaadNL in Arnhem

Maar de blockchaintechnologie die in deze pilot wordt gebruikt, maakt het mogelijk om contractloos en pasloos te betalen aan de paal via een app met een digitale portemonnee. Zodra er geladen wordt, wordt dit direct aan de paal verrekend met het beschikbare tegoed in euro’s. De verwachting is zelfs dat in de toekomst de auto direct kan communiceren met de laadpaal, waardoor ook de app overbodig wordt. Omdat je rechtstreeks aan de paal betaalt en er geen tussenpartij nodig is, kan bij elke laadpaal die meedoet worden betaald onafhankelijk van waar deze staat. Dat betekent ook dat grenzen tussen landen niet relevant zijn. Juist dit gegeven maakt de verkenning van de technologie over 6 landsgrenzen mogelijk.

Deze blockchainoplossing (de e-mobility wallet) is door de uit Innogy voortgekomen startup Motionwerk ontwikkeld en is sinds mei 2017 in Duitsland als product beschikbaar. Met een demonstratietour (Oslo2Rome) verkennen deelnemers, waaronder Enexis Netbeheer, ElaadNL en Innogy, wat de mogelijkheden zijn van het gebruik van blockchaintechnologie bij het laden van elektrische auto’s.

Ook Fastned kwam vorige maand met ‘laden zonder laadpas’. Autocharge heet de dienst en moet vooral een uitkomst zijn voor deelautoprojecten.

 

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: ElaadNL, Enexis, Innogy