ANWB Elektrisch Rijden Monitor: nog veel belemmeringen

maandag 4 december, 2017

ANWB heeft haar eerste Elektrisch Rijden Monitor gepubliceerd. Het moet de actuele stand van elektrisch rijden in Nederland weergeven. Conclusie vooralsnog: elektrisch rijden is duurder, helemaal voor de particulier. En die laatste is nodig voor de transitie.

De ANWB kijkt in deze monitor naar het totaal van beschikbare volledig elektrische auto’s onder de € 50.000,- in 2017; het middensegment dus. Hierin zijn voor het eerst ook de kilometerkosten en de prijsindex berekend voor elektrische auto’s. Dit wordt al jaren voor auto’s op fossiele brandstoffen gedaan maar nu dus ook voor elektrische auto’s.

Om tot dit cijfer te komen is een ‘gemiddelde elektrische auto’ bepaald, op basis van alle – in 2017 – beschikbare modellen in dit middensegment. Voor deze gemiddelde (virtuele) elektrische auto heeft de ANWB vervolgens de totale autokosten berekend (bij aanschaf (nieuw) en gedurende een gebruiksduur van 4 jaar en 15.000 km per jaar). Hieruit volgt een bedrag van 55,9 eurocent (prijsindex 110), terwijl een gemiddelde kilometerprijs van een benzineauto 50,6 eurocent bedraagt (prijsindex 100).

Ook worden er een aantal belemmering voor elektrisch rijden benoemd. De belangrijkste zijn de hoge aanschafprijs, de beperkte actieradius en het tekort aan laadpunten. Om tot de gewenste doorbraak te komen – kabinet Rutte III wil dat er vanaf 2030 geen nieuwe auto’s meer worden verkocht die op fossiele brandstof rijden – moet er volgens de ANWB nog veel gebeuren.

Zo moet de elektrische auto financieel haalbaar zijn voor alle automobilisten. Daarvoor is het nodig dat zowel particuliere als zakelijke rijders gebruik kunnen maken van tijdelijke stimuleringsmaatregelen. Ook moeten er meer laadpalen in gemeenten en op het werk komen en voldoende snellaadpunten onderweg. Tot slot adviseert de ANWB een maximale prijstransparantie ‘aan de paal’. Automobilisten die elektrische rijden, moeten altijd weten wat de ‘getankte’ stroom kost.

Klik hier voor het gehele dossier over elektrisch rijden op de ANWB-site

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: ANWB