Slechts een derde raadpleegt verkeersinformatie vooraf

maandag 22 januari, 2018

Hoewel we in een digitale wereld leven, stapt nog steeds een meerderheid van de automobilisten ’s morgens in de auto in de spits zonder vooraf de verkeersinformatie te hebben geraadpleegd. Dat blijkt uit onderzoek van de Verkeersonderneming en Bereikbaar Haaglanden.

Er zijn talloze apps, navigatiesystemen en andere middelen die automobilisten kunnen gebruiken om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Maar of die ook worden gebruikt? De Verkeersonderneming en Bereikbaar Haaglanden, twee zusterorganisaties op het gebied van slimme mobiliteit in Zuid-Holland, hebben hier onderzoek naar gedaan onder 800 forenzen.

De resultaten zijn opmerkelijk. Ondanks alle middelen informeert amper een derde van de automobilisten zich over files en vertragingen voor vertrek, dus nog voordat ze hun huis verlaten. Ze baseren zich dan vooral op apps, radio en websites. Hoewel ook het navigatiesysteem van de auto als bron wordt gemeld.

Eenmaal in de auto laat de helft van de automobilisten zich wel voorlichten door vooral elektronische borden langs de kant van de weg, de radio en door app’s. En als ze dan vernemen dat er file staat en er wordt een omleiding aangeboden dan maakt 80% daar gebruik van.

Als reden om geen file-informatie te gebruiken wordt veelal aangegeven: ik rijd de route bijna dagelijks dus ik weet wat me te wachten staat. De​ ​informatie​ ​op​ ​de​ ​DRIP’s​ ​boven of langs de weg, wordt doorgaans als meest betrouwbaar gezien, meer dan het navigatiesysteem. Apps worden echter het meest gebruikt en gezien als betrouwbare. Flitsmeister​ wordt ​veel​ ​gebruikt, net als​ ​Google Maps en​ ​ANWB.

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: Bereikbaar Haaglanden, De Verkeersonderneming