NKL ijvert voor ‘alternatieve laadpalen’

donderdag 8 februari, 2018

Nu zijn er 28.000 publieke laadpunten in Nederland, in 2020 moeten het er 70.000 zijn. Volgens het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur moeten er alternatieven worden verzonnen voor de ‘gewone’ laadpaal. Daarvoor dient het nieuwe NKL kennisplatform Alternatief Laden.

De combi laadpaal-lantaarnpaal, een bestaand project in Utrecht

Door de groei van het aantal laadpalen wordt het straatbeeld er niet fraaier op. Gemeenten zijn dan ook op zoek naar alternatieven; laadmogelijkheden die bijvoorbeeld kunnen worden gecombineerd met gemeentelijke aansluitingen die bijvoorbeeld in bestaand straatmeubilair wordt geïntegreerd. Dan moeten we, volgens het NKL,  denken aan lantaarnpalen, bruggen, perscontainers of in de grond. Onderzoek van de Gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Utrecht laat zien dat er dan ook aanzienlijk kosten mee kunnen worden bespaard.

Op de nieuwe website Anders Laden staan al meerdere alternatieven. De mogelijkheden zijn verrassend, aldus het NKL. De bedoeling van de site is ook om kennis te delen. Kennis die de overheden en markt helpt om keuzes te maken en daarmee in te spelen op actuele ontwikkelingen rond elektrisch vervoer.

Het NKL kennisplatform Alternatief Laden wordt gevoed en ondersteund door een expertgroep vanuit markt, overheid en wetenschap. De groep bestaat uit een vertegenwoordiging van: ElaadNL, EVConsult, Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool van Rotterdam.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: Laadpaal, NKL