Vloot LeasePlan groeit wereldwijd met 5,5 procent

dinsdag 13 februari, 2018

LeasePlan Corporation heeft een goed 2017 achter de rug, blijkt uit de jaarcijfers vandaag gepubliceerd. De netto winst ging 10 procent omhoog ten opzichte van 2016 en kwam uit op 467 miljoen euro. Het bedrijf heeft wereldwijd nu een vloot van 1.7 miljoen voertuigen.

Klik om te vergroten

Bovendien leverde de vorig jaar ingezette efficiencyprogramma ‘The Power of One LeasePlan’ een besparing op van 130 miljoen euro. CEO Tex Gunning is dan ook tevreden over de koers van de leasemaatschappij, die zich verder zal ontwikkelen tot aanbieder van Mobility-as-a-Service (MaaS) of in LeasePlan termen: Car-as-a-Service (CaaS). Dat laatste is, volgens LeasePlan, een enorme groeimarkt met een potentieel van 68 miljard euro.

“Er is een duidelijke ‘megatrend’ zichtbaar van autobezit naar allerlei soorten van abonnementen. Dat geldt zowel voor nieuwe auto’s als voor jong gebruikte auto’s. Dergelijke Car-as-a-Service modellen zijn bovendien interessant voor zowel grote corporates, mkb-bedrijven als particulieren. Contracten zonder kleine lettertjes”, aldus Gunning in een toelichting op de jaarcijfers.

250.000 occasions

Het leasebedrijf heeft nu 1.7 miljoen voertuigen rondrijden in 32 landen. Om verder te groeien wil Gunning vooral meer digitale services. Vorig jaar werd het ‘digitale programma’ gelanceerd dat uiteindelijk het hele bedrijf van ‘analoge speler’ tot een volledig ‘digitale aanbieder’ van mobiliteit moet maken.

Een voorbeeld van zo’n digitale dienst moet CarNext.com worden, LeasePlans marktplaats voor occasions van hooguit 3-4 jaar oud. LeasePlan heeft met 1,2 miljoen voertuigen in Europa altijd zo’n 250.000 occasions voorhanden. Ook die auto’s moeten uiteindelijk kunnen worden gekocht, geleased of via een abonnement (private lease) worden ingezet. Gunning verwacht dat op de wat langere termijn Carnext.com de leasemaatschappij ‘honderden miljoenen euro’s’ zal opleveren.

Al met al goede cijfers voor de eerder aangekondigde beursgang van het leasebedrijf. Tegenover het Financieele Dagblad meldt Gunning vandaag dat LeasePlan voorsorteert op een beursgang in juni. Vorig jaar werd een beursgang alleen nog maar als ‘optie’ genoemd. Uiteindelijk beslissen de aandeelhouders.

Klik hier om de infographic als pdf te downloaden

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: LeasePlan