Vorig jaar iets minder verkeersovertredingen

maandag 19 februari, 2018

In 2017 zijn er ruim 9 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren en handheld bellen. Dat is iets minder dan een jaar eerder. Maar bellen blijft een probleem.

Beeld: ©Politie

Uit het jaaroverzicht verkeersboetes 2017 van het Ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat er vorig jaar meer automobilisten werden aangehouden voor handheld bellen: ruim 74,500 ten opzichte van 59.500 in 2016. Dat verklaart ook de toename in de zogenaamde staande houdingen. Het merendeel van alle boetes betreft het overschrijden van de maximum snelheid; die bekeuringen zijn vorig jaar afgenomen ten opzichte van een jaar eerder (van 7.8 miljoen tegen ruim 7.9 miljoen). Trajectcontroles nemen een goede 2 miljoen boetes voor hun rekening. Ook dat aantal is vorig jaar iets gedaald.

Uit de cijfers blijkt ook dat buitenlandse verkeersovertreders steeds vaker tegen de lamp lopen (ruim een miljoen). Dat komt met name doordat meer landen zijn aangesloten op de geautomatiseerde uitwisseling van kentekengegevens op basis van de Europese richtlijn Cross Border Enforcement (CBE). Vanaf december 2016 zijn zes extra landen toegevoegd: Hongarije, Litouwen, Malta, Slowakije, Kroatië en Spanje. En in november 2017 nog eens tien landen: Estland, Finland, Italië, Letland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slovenië, Tsjechië en Zweden.

Categorie: Overheid / Politiek
Labels: Bekeuringen, Verkeersveiligheid