Staatssecretaris wil wagenpark Rijksoverheid versneld vergroenen

donderdag 1 maart, 2018

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil het wagenpark van de Rijksoverheid versneld vergroenen. Zo moeten 15 van de 24 bewindspersonen dit jaar nog overstappen op een hybride dienstvoertuig; nu zijn dat er nog slechts 6.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat)

Ook verwacht zij dat de Rijksoverheid dit jaar nog 600 elektrische voertuigen aanschaft. Recentelijk heeft haar eigen ministerie (bij Rijkswaterstaat) 100 elektrische voertuigen opgenomen in het wagenpark.

Van Veldhoven schrijft dit voornemen in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van eerdere vragen van De Partij voor de Dieren. Die merkte op dat het merendeel van het kabinet in benzineslurpers rondrijden terwijl Rutte III zich het ‘groenste kabinet ooit’ noemt.

Al eerder werd vastgelegd dat de rijksoverheid streeft naar 20–25% elektrische voertuigen in haar wagenpark in 2020. “Maar daarbij moet wel rekening gehouden worden met lopende contracten voor het wagenpark en doelmatige besteding van middelen”, aldus Van Veldhoven in de brief.

De staatssecretaris zegt nu in overleg te gaan met de Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (vanuit haar verantwoordelijkheid voor de Rijksdienst) en de Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (vanuit haar verantwoordelijkheid voor de inkoopcategorie civiele dienstauto’s) om het proces naar zero emissie voertuigen door het Rijk te gaan versnellen.

Categorie: Overheid / Politiek
Labels: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat