Bijtellingsregels fiets van de zaak worden vereenvoudigd

dinsdag 20 maart, 2018

Het ministerie van Financiën kondigt vandaag aan dat de bijtellingsregels voor de fiets van de zaak sterk zullen worden vereenvoudigd. De nieuwe regeling gaat naar alle waarschijnlijkheid in 2020 in. Verwacht wordt dat met name de elektrische bedrijfsfiets hierdoor extra in de belangstelling van werkgevers komt te staan.

De onlangs speciaal als zakelijke elektrische deelfiets ontwikkelde e-bike

De bedoeling van de nieuwe regels is dat de leasefiets naast de auto van de zaak mag worden gebruikt. Juist de combinatie van beide vervoermiddelen kan het voor mensen aantrekkelijker maken om een aantal dagen in de week in plaats van met de auto op de fiets naar het werk te gaan, denkt staatssecretaris Snel van Financiën, die mede namens staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, dit vandaag aan de Tweede Kamer liet weten.

Branchepartijen reageren verheugd op de plannen. Zij zien het als het directe resultaat van de lobby van de gelegenheidscoalitie bestaande uit de ANWB, Fietsersbond, Natuur en Milieu, RAI/BOVAG en de VNA. Die laatste partij zegt dat haar leden (leasemaatschappijen) in toenemende mate bezig zijn met de totale mobiliteitsbehoefte van de klant en daarin speelt de (elektrische) fiets van de zaak met name voor het woon-werkverkeer een belangrijke rol.

Hoogte van forfait

Renate Hemerik, directeur VNA, wil eerst nog afwachten hoe hoog het forfait uiteindelijk gaat worden. “Maar hiermee krijgen werkgevers een middel in handen om de fiets serieus in te kunnen zetten in hun mobiliteitspakket. Een mooie opmaat naar duurzame mobiliteit en CO2 reductie.”

Momenteel wordt hard gewerkt aan de onderbouwing van de hoogte van het forfait. Na akkoord met Financiën wordt de leasefietsregeling op Prinsjesdag in het Belastingplan 2019 gepresenteerd. Het huidige bijtellingsregime wordt in het algemeen als zeer onaantrekkelijk beoordeeld; de werknemer moet de kosten per kilometer voor zaken als onderhoud, reparatie, stroom (in geval van een e-bike), afschrijving en verzekering vermenigvuldigen met het werkelijk gereden aantal privékilometers.

Toch zijn er een aantal leasemaatschappijen die de leasefiets al succesvol op de kaart heeft gezet. Zoals Friesland lease. Lees hier ons eerdere interview met manager Leasefiets Peter Storm.

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: Ministerie van Financien, VNA