Fiscus wil weer snelwegcamera’s gebruiken

woensdag 18 april, 2018

De fiscus wil weer snelwegcamera’s gebruiken ter controle van onder andere het privégebruik van de zakelijke (lease)auto. Dat staat in de halfjaarsrapportage van de Belastingdienst. Een jaar geleden werd het door de Hoge Raad nog stopgezet.

Precies op 17 februari 2017 stopte de fiscus met het inwinnen en gebruiken van camerabeelden met behulp van Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Dit naar aanleiding van het oordeel van de Hoge Raad. Maar nu schrijft de Belastingdienst het weer te willen gaan gebruiken voor het belastingplan 2019. In ieder geval voor de MRB. Om ook de bijtelling te controleren moet het worden verankerd in het wetsvoorstel gegevensverwerking om het geheel in overeenstemming te krijgen met de privacyregels.

Roettaks

Uit de rapportage wordt overigens ook duidelijk dat de roettaks voor oudere diesels (van voor 2009/Euro 5) niet gehaald wordt per 1 januari 2019. Vanaf die datum zou eigenlijk de MRB van deze voertuigen omhoog gaan. Het gaat naar verwachting om aantallen van zo’n 250.000 personenauto’s zonder af-fabriek roetfilter en zo’n 260.000 bestelauto’s van 12 jaar en ouder. De fiscus zegt de noodzakelijke automatisering niet op tijd gereed te hebben.

Categorie: Fiscaal
Labels: Belastingsdienst